Boldewijn: ‘Geplande protestactie zal beheerst worden door gebruik van traangas’

In tegenstelling tot de protestactie van 17 februari, toen relletjes, vandalisme en diefstallen werden gepleegd, zullen de veiligheidstroepen en het leger goed voorbereid zijn om calamiteiten het hoofd te kunnen bieden. Er is nu sprake van de aankoop van een grote hoeveelheid traangas en ander wapentuig zoals granaatwerpers door het leger. Gisteren deelde defensieminister Krisna Mathoera publiekelijk mede, te zijn overgegaan tot de aankoop van de bovengenoemde militaire uitrusting met het oog op “crowd control”, in geval dat nodig geacht wordt bij eventuele protestacties. Volgens haar zal traangas ook verstrekt worden aan het Korps Politie Suriname (KPS). Ze betreurde het dat deze informatie gelekt is naar de media, omdat de regering zo min mogelijk ruchtbaarheid aan deze aankopen wilde geven.

Bestuursdeskundige August Boldewijn zegt dat de politie en de militairen alert zijn en de minister van Buitenlandse Zaken bepaalde materialen heeft gevraagd aan Nederland. Op de vraag of ook oproerkraaiers zich degelijk voorbereiden op een botsing met veiligheidstroepen, meende de bestuursdeskundige dat er dan doden zouden kunnen vallen. Hij hoopt dat niet, maar wees naar de acties van vrijdag 17 februari, die de verstoorders van het protest veroorzaakt hebben en dat de boodschap van de demonstranten vermoedelijk niet goed door is gekomen bij de bestuurders van het land.

Volgens hem zouden organisatoren van de aangekondigde acties van 24 maart, er dit keer goed aan kunnen doen een inspectie-orgaan te creëren, dat moeten infiltreren in de groepen die een vreedzame demonstratie willen verstoren. De groepen, die zich er goed op voorbereiden, op persoonlijke belangen, en gebruik willen maken van het massa-element. Boldewijn wees erop, dat deze groepen met kwade bedoelingen geïnfiltreerd moeten worden en dat de informatie die wordt verkregen, door gegeven moet worden aan de politie.

Hij is ervan overtuigd, dat de politie en het leger zullen worden ingezet om te reageren op voorspelde of niet voorspelde gedragingen van groepen of mensenmassa’s. Dit is erop gericht ongewenst gedrag te beheersen en beperken en daardoor terug te keren naar een normale situatie in onze samenleving.

Op de vraag wat Boldewijn vindt van het aangekochte traangas en de wapenuitrusting van de militairen die door een niet openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden, antwoordde de bestuursdeskundige dat dit tegen wettelijke bepalingen is geschied. Ook als de minister zich beroept op het geen ruchtbaarheid geven aan de aankoop, is niet juist. Tevens wekt dit in de samenleving achterdocht bij eenieder. ‘’Vooral in de precaire economische situatie wordt hier kritisch naar gekeken’’, aldus Boldewijn.

More
articles