Alertheid geboden voor malaria uit onze buurlanden

Volksgezondheid streeft naar malaria-eliminatie in Suriname

De coördinator van het Malaria Programma Suriname, dokter Helene Hiwat, zegt desgevraagd aan de krant, dat ongeveer drie weken geleden, meer import malaria cases uit het Roraima-gebied (Brazilië) Suriname zijn binnengekomen. Volgens Hiwat gaat het waarschijnlijk om goudzoekers die zijn verdreven uit de goudmijnen in Roraima. Naar verluidt is er sprake van een malaria-uitbraak onder goudzoekers uit dit gebied. Gevreesd wordt dat goudzoekers uit Roraima die de grens oversteken, de ziekte verspreiden.

Hiwat zegt dat het Malaria Programma in samenwerking met de Medische Zending Suriname, voorzorgsmaatregelen heeft getroffen tegen een mogelijke malaria-uitbraak. ‘’Alhoewel wij niet precies weten wat ons te verwachten staat, zijn we redelijk goed voorbereid. We zullen doorgaan met de monitoring en alert blijven‘’, zegt Hiwat. Sinds bekend werd dat er sprake is van importgevallen, zijn er maatregelen getroffen voor verscherping van de surveillance. Zowel het Malaria Programma als de Medische Zending voert momenteel verhoogde controles uit in het binnenland. Ook worden zoveel als mogelijk gebieden aangedaan om nieuwe besmettingsgevallen zo snel mogelijk te detecteren. Daarnaast zullen zoveel als mogelijk mensen die uit bepaalde gebieden komen, worden gescreend op malaria.

Naast de verhoogde surveillance in het binnenland, is het Malaria Programma ook bezig met malaria-activiteiten, waarbij de focust wordt gelegd hoe de ziekte uitgeroeid kan worden. ‘’Preventiemaatregelen worden beter uitgelegd en ook worden preventiematerialen zoals handsanitizers en klamboes, gedistribueerd’’, zegt Hiwat. ‘’Er zijn ongeveer 15.000 klamboes uitgedeeld onder de samenleving.’’ Het Malaria Programma is voornemens om voor dit jaar nog 20.000 klamboes uit te delen.

In het meest recente jaarverslag van het Malaria Programma, wordt benadrukt dat men continu bezig is om Suriname malariavrij te houden.

‘’Door een veelvoud aan activiteiten, waaronder malariapreventie en -bestrijdingsinterventies, training en voorlichting, en deelname aan nationale en internationale meetings, was er nauwelijks tijd om op adem te komen. En adempauzes werden ook ingevuld. Met behulp van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg en in samenwerking met partners, zijn we erin geslaagd om de Covid-19 dienstverlening van het Malaria Programma op te voeren, zowel op centraal niveau (TropClinic) als in de vorm van swab- en vaccinatiemissies naar het binnenland.‘’

De malaria-activiteiten worden in samenwerking met de Medische Zending, nog steeds ononderbroken uitgevoerd. Het aantal mensen dat is getest op malaria in 2021, doet niet onder voor het aantal dat werd getest in de periode voor Covid-19. ‘’Dit heeft ertoe bijgedragen dat in 2021 de malaria-uitbraken in de twee resterende nationale transmissielocaties – Palumeu en Peleletepoe – konden worden onderbroken. ‘’Het gevolg daarvan was dat in 2021 het laagste aantal malariabesmettingen in Suriname werd geregistreerd en dat malaria-eliminatie in Suriname opnieuw dichterbij is gekomen. Wij hopen in de komende jaren zero malaria cases te bereiken. Dat betekent dat we hard moeten blijven werken aan het geven van voorlichting en educatie aan de risicopopulaties in Suriname. Het betekent ook dat we doorgaan met het trainen van de nationale dienstverleners en de versterking van de gezondheidssystemen, zodat eenieder alert blijft en malariabesmettingen uit onze buurlanden tijdig worden gedetecteerd’’, aldus Hiwat. Malaria-eliminatie is een nationaal doel. ‘’We gaan blijven rekenen op uw ondersteuning om de eindstreep te halen.‘’

Malaria-transmissie onderbroken

Het is het Malaria Programma in 2021 gelukt om de malaria-transmissie in de dorpen volledig te onderbreken. Er werden 24 in Suriname opgelopen vivax malaria-infecties geregistreerd in 2021. Dit is een nieuwe nationale mijlpaal. Van de 24 cases waren 22 cases het gevolg van uitbraken in de inheemse dorpen, en 2 cases het resultaat van transmissie door herintroductie van malaria als gevolg van een malaria-uitbraak net over de grens in Frans-Guyana. Het Malaria Programma Suriname heeft als doel Suriname malariavrij te krijgen en heeft hiervoor drie prioriteiten gesteld: bestrijding van malaria-uitbraken in Suriname, preventie van herintroductie van malaria in Suriname en preventie van geïmporteerde malariabesmettingen in Suriname.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles