Guyana heeft sedert start in 2015, aan olie USD 3,5 miljard verdiend

Grote campagne met 35 putten zou meer inkomsten kunnen genereren

Sinds de start van de activiteiten in 2015 ter ondersteuning van de twee offshore productieschepen van ExxonMobil Guyana, heeft het land meer dan GYD 720 miljard (USD 3,45 miljard) verdiend. Mocht de Environmental Protection Agency (EPA) goedkeuring verlenen voor de 35-puttencampagne van de oliemaatschappij in het Stabroek-blok, dan zou dit de opbrengst van het land tot ver boven de grens van één biljoen Guyaanse dollar kunnen stuwen, naarmate er meer ontdekkingen worden gedaan en ontwikkelingen online komen.

Royalty’s en winst uit olie-inkomsten van de Liza Destiny- en Liza Unity-schepen bedragen tot nu toe GYD 455 miljard. Dit bedrag omvat de inkomsten die momenteel in het fonds zitten, de eerste opname van het land in 2022 van in totaal GYD 126 miljard en GYD 41,7 miljard die vorige maand is opgenomen om de begroting voor 2023 te ondersteunen.

In termen van inkomsten uit lokale content, bedroegen de uitgaven van Exxon sinds 2015 meer dan USD 126,6 miljard. Ook belangrijk is dat de goedkeuring van de Local Content Act heeft gezorgd voor meer dan USD 147,7 miljard aan binnenlandse uitgaven voor 2022. Het betekent dus dat het land directe fiscale voordelen heeft gezien van in totaal 729 miljard dollar.

Dit zal naar verwachting aanzienlijk toenemen zodra de EPA het 35-well-programma goedkeurt. Volgens de Cumulatieve Effectbeoordeling (CIA) van het project wordt verwacht dat het initiatief verdere voordelen zal opleveren door de aanschaf van geselecteerde goederen en diensten van Guyanese bedrijven. Exxon zei dat dit in overeenstemming zou zijn met de petroleumovereenkomst van 2016 en het Local Content Plan van het bedrijf, dat in juni 2021 werd goedgekeurd door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Het merkte ook op dat er werkgelegenheid zou zijn die op een later tijdstip zou worden gedefinieerd.

Als het project niet doorgaat, zegt het rapport dat de regering van Guyana niet in staat zal zijn om te profiteren van toekomstige mogelijkheden voor het delen van inkomsten met ExxonMobil Guyana en zijn mede-ondernemingen.

Exxon waarschuwde ook dat de afwezigheid van het project de bijbehorende economische voordelen als gevolg van herinvestering, aanwerving en uitgaven door project gerelateerde bedrijven en/of werknemers zou elimineren, die op hun beurt andere niet project gerelateerde bedrijven ten goede komen en meer lokale belastingen voor de overheid.

In afwachting van goedkeuring zal het project naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 van start gaan en in het vierde kwartaal van 2028 worden afgerond. Het programma met 35 putten zou worden uitgevoerd naast de door Exxon goedgekeurde projecten op het Liza-veld, Payara en Yellowtail-ontdekkingen. Twee andere ontwikkelingsondernemingen bij de Uaru- en Whiptail-ontdekkingen worden beoordeeld door de EPA. Ze zouden allemaal dienen om de pool van fiscale voordelen voor de natie te vergroten.

More
articles