SURINAME EN DE TOEKOMSTIGE OLIE-HAUSSE

Suriname heeft gerekend op het geld dat het zou moeten ontvangen wanneer de offshore olie naar boven wordt gepompt. Tegen het einde van 2022, ontstonden er aanzienlijke zorgen en twijfels over de snelgroeiende offshore olie-hausse in Suriname. Tegenstrijdige boorresultaten en seismische gegevens zorgden ervoor, dat 50 procent partners in Blok 58 offshore Suriname, Apache en TotalEnergies, hun definitieve financiële investeringsbeslissing, bekend als een FID, uitstelden. Er wordt geschat dat het maar liefst USD 10 miljard zal kosten om het blok met succes te ontwikkelen, wat de voorzichtigheid van de energiebedrijven rechtvaardigt.

Die ontwikkeling frustreert Surinames ontluikende olie-hausse. Annand Jagesar, de algemeen directeur van Staatsolie, heeft onlangs in een interview met Bloomberg gezegd, dat het feit dat we harder moeten werken, ons sterker zal maken. Toen TotalEnergies SE en APA Corp. in 2020 voor de kust van Suriname voor het eerst olie ontdekten, leek het een voortzetting van de ‘Golden Lane’, de naam voor het gebied bij Guyana dat nu 360.000 vaten per dag produceert voor een combinatie van bedrijven onder leiding van Exxon Mobil Corp. – en zou tegen 2027 de 1 miljoen vaten per dag kunnen overtreffen. Maar het kost de Franse energiereus en zijn Amerikaanse partner meer tijd dan verwacht om de Surinaamse oliestroom op gang te brengen, deels veroorzaakt door tegenvallende resultaten van een eerste groep putten, waardoor vertraging is ontstaan in de streefdatum voor de productie met ten minste twee jaar, tot 2027.

Suriname heeft in de afgelopen jaren heel veel tegenslagen moeten incasseren, behalve de covid-pandemie en de effecten van de oorlog in Oekraïne, is ons land van 2010 tot 2020 zwaar achteruit gegaan door het wanbeleid van de regering Bouterse. Ons buurland Guyana, dat ook jaren achtereen onder enorme economische uitdagingen moest zien te overleven, is ondertussen van een van de armste landen van Latijns-Amerika, uitgegroeid tot de snelst groeiende economie ter wereld, dankzij de olie die offshore wordt geëxploiteerd. Verwacht wordt dat Suriname enorme olievoorraden bezit in zijn territoriale wateren, die ministens even groot zijn als die van Guyana.

Ondanks de uitdagingen die de oliemaatschappijen tegenkomen, geven zij niet op en hebben zij onlangs nog data gedeeld die zeer gunstig zijn , waardoor wij dit jaar nog een Final Investment Decision (FID) kunnen verwachten. TotalEnergies, Shell Plc en andere maatschappijen die in verschillende blokken in de Atlantische Oceaan in Suriname naar olie boren, zijn dan wel terughoudend om te veel geld te steken in velden die misschien niet genoeg olie bezitten om de hoge ontwikkelingskosten te rechtvaardigen, maar zij geven niet op, omdat de data die verzameld zijn en nog worden verzameld, wel gunstig zijn. Olie-exploratie is een risicovolle onderneming met een laag succespercentage.

Het kan tientallen jaren van droge gaten opleveren om de olierijke delen van een offshore bekken te identificeren, wat het geval was in Guyana vóór de eerste ontdekking van Exxon. En het is nog steeds de vraag, of het bredere Guyana-Suriname-bekken commercieel potentieel heeft buiten een gebied dat het Stabroek-blok wordt genoemd, de locatie van de velden van Exxon, die goed zijn voor ongeveer een derde van alle ontdekkingen wereldwijd sinds 2015.

Volgens deskundigen zijn data van Suriname veel complexer dan die van Guyana. Momenteel hebben Chevron Corp., Exxon en de Maleisische nationale oliemaatschappij Petronas, bestaande exploratiecontracten voor het recht om in specifieke gebieden te boren, samen met TotalEnergies, APA en Shell. Staatsolie heeft de optie om een ​​belang van maximaal 20 procent te kopen in elk olieveld dat het commercieel aantrekkelijk acht.

Wij moeten wel optimistisch blijven, want de nieuwste put van TotalEnergies, in een gebied dat bekend staat als Blok 58, bevestigt het bestaan ​​van een olieveld, maar slechts de helft is nodig om een ​​kostbaar offshore project te rechtvaardigen. Het bedrijf is bezig meerdere putten te boren met APA. Volgens Patrick Pouyanne, Chief Executive Officer van TotalEnergies is het streven om tegen het midden van het jaar te kunnen bevestigen, dat er een oliepool is gevonden waarnaar zij op zoek zijn in Suriname. Wanneer het zover is, wordt er verwacht dat Blok 58 uiteindelijk in productie zal gaan met een break-even prijs van ongeveer USD 25 per vat, en dat Staatsolie haar rechten zal uitoefenen voor een minderheidsbelang in het veld. Shell, dat een belang verkocht dat het had in het Guyana-project van Exxon voordat er olie werd ontdekt, deed eind vorig jaar een niet-commerciële, maar bemoedigende olievondst in de wateren van Suriname en zal naar verwachting meer putten boren.

Het tempo van de biedrondes is verhoogd en hiermee hoopt Staatsolie ook zo snel mogelijk ontdekkingen te doen voor de rest van het offshore areaal van Suriname. Ruim twaalf bedrijven hebben zich aangemeld om gegevens te bestuderen voor diepwaterblokken die momenteel worden aangeboden.

Op 8 februari 2023 kondigde Apache de tweede succesvolle stroomtest aan bij de Sapakara South olie-ontdekking in Blok 58. Met de laatste gegevens maakte Apache bekend, dat Blok 58 mogelijk het substantiële oliepotentieel bezit dat aanvankelijk werd aangenomen. De Sapakara South-2 taxatieput stuitte op 118 voet, of 36 meter, netto olieopbrengst met stroomtesten die een bron van meer dan 200 miljoen vaten olie aanduidde. Het wachten is nu op de volgende resultaten, want al enkele weken is de rig-activiteit gaande die gericht is op het boren van twee beoordelingsputten bij de Krabdagu-ontdekking, die ongeveer 17 kilometer (11 mijl) ten oosten van Sapakara ligt. APA Corporation is momenteel Krabdagu-2 aan het boren en naar verwachting zou de Krabdagu-3 binnenkort starten met een tweede boorplatform. Suriname heeft een hoeveelheid van minimaal 500 miljoen vaten nodig offshore, voor een FID van de oliemaatschappijen die momenteel data aan het verzamelen zijn.

More
articles