De regering heeft de afgelopen jaren duidelijk zichzelf en vrienden bevoordeeld, terwijl de doorsnee burger dagelijks met de handen in het haar zit, omdat prijzen en diensten bijna onbetaalbaar zijn geworden. Terwijl wij zien hoe de gezondheidszorg dagelijks verslechtert, geeft zij kapitalen uit aan showprojecten, zoals het nieuwe broodjesproject van de First Lady in samenwerking met de grootste meel- en graanleverancier in het land.
Terwijl bepaalde gezinnen nauwelijks te eten hebben, gaat de regering rustig door met het doen van nodeloze uitgaven, zoals het ambtenarenapparaat verder verzwaren en dienstreizen met grote delegaties die op kosten van de Staat hun uitgaven kunnen verhalen. Maar geef het volk brood en spelen, wat zoveel betekent als ‘eten en amusement’. Het wordt vaak wat spottend gebruikt in de betekenis ‘de dingen waarmee je het volk tevreden houdt’. Zo zien wij ook de grote feesten die worden toegestaan op het Onafhankelijkheidsplein.
Keerpunt heeft al sinds de vorige regering gewezen op de kale plekken op het Onafhankelijkheidsplein en anno 2023, is er nauwelijks iets over van de grasmat. Het plein is naar onze mening totaal verwoest en niemand van de regering maakt zich daar druk over, en wij vinden deze opstelling zeer barbaars. Cultuurbarbaren, als je het zo grof moet uitdrukken. Elke dag rijden onze beleidsmakers langs het ooit groene Onafhankelijkheidsplein en nu is het bezaaid met wit en bruin zand. Eigenlijk is het plein een weerspiegeling van het beleid van de onze regeringen, want tijdens de regering Venetiaan was de grasmat groen en goed onderhouden en na 2010 werd die net als onze economie, totaal vernietigd. In 2017 was er veel geld verbrast om het plein zogenaamd te rehabiliteren en nu willen wij weten waarom er zoveel kapitaal is verbrast, als het toch de bedoeling was de grasmat weer te laten vertrappen. Waarom komt men steeds weer naar het Onafhankelijkheidsplein om voor de zoveelste maal schade aan te richten? Het is dan misschien wel een mooi gebaar van de organisatie dat een dergelijk evenement gratis toegang biedt aan alle bezoekers, maar het zou de organisatie sieren als zij gaat beseffen welke schade wordt aangericht aan dit historische plein en voortaan een andere locatie uitzoekt.
Er zijn genoeg plekken in Suriname die een groot aantal mensen kunnen accommoderen, waardoor Phagwa bijvoorbeeld toch uitgebreid kan worden gevierd. De overheid is hier de hoofdschuldige, want het behoeft geen lang betoog, dat ze gewoon de vergunning kan weigeren. Ze onderhoudt het plein bovendien bar slecht en wij als liefhebbers van onze historie, kunnen dit absoluut niet waarderen.