Banken moeten vriendelijker worden en meer producten aanbieden om cash op te halen

VES-voorzitter Steven Debipersad heeft tegenover onze redactie verklaard, dat ‘’de staatsbanken, Surinaamse Postspaarbank, Landbouwbank en de VolksCrediet Bank (VCB), veel meer producten zouden moeten aanbieden, om het overtollige chartaal geld (contant geld en munten) in de samenleving op te halen. Bijvoorbeeld de VCB-bank biedt bankproducten aan van verschillende soorten verzekeringen zoals brand- en autoschade, ook basis betaalrekeningen, maar burgers kijken uit naar een creatieve aanbieding. Aan de andere kant is te merken, dat de deviezenbanken zoals de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Republic Bank en voor een deel de Finabank het openen van valutarekeningen frustreren, omdat klanten veel vragen moeten beantwoorden, wegens de achterdocht die bestaat over de herkomst van vreemd geld dat op deze rekeningen zal worden gestort.

Dit omdat de deviezenbanken veel rapportageplicht hebben aan de buitenlandse correspondent banken. Onze deviezenbanken menen, dat ze niet betrokken willen zijn in een chartale geldeconomie, waarvan ze niet zeker weten of dat zuiver geld is”.

Volgens Debipersad moeten we onze deviezenbanken beschermen, waardoor ze niet verder in problemen komen. Tevens wijst hij erop, dat “geld van burgers in de kluis van banken en ook wanneer de Centrale Bank van Suriname (CBvS) het overtollige geld zou opbergen in kluizen het als “doodgeld” mag worden gezien, waarmee niet gewerkt kan worden, omdat in het geval van de burgers, bij wet dat geld van de burger in de kluis van de bank beschermd is. Maar als de burger een rekening wil openen, wordt dat momenteel een lang proces, vanwege genomen maatregels tegen het witwassen van geld.”

De CBvS heeft thans de procedure geïntroduceerd, om het contant geld zoveel mogelijk giraal om te zetten. Debipersad zegt dat het overtollige geld niet in de kluizen wordt weggezet, maar vrijwel direct die middelen giraal werkbaar worden gemaakt. Volgens de voorzitter van de VES, hebben veel burgers hun geld momenteel weggezet in bankkluizen in 2019. Vanwege de grote onzekerheid en de bijkomende kosten bij de banken heeft men dit gedaan. Met het operationeel veilig houden van het ATM-netwerk, worden kosten bespaard die vooral gebaseerd zijn op USD-bedragen. Na de devaluatie van onze munt, zijn de kosten in SRD aanzienlijk gestegen. Debipersad merkte ook op, dat de burger nu worden gestraft door de vele vragen die door banken gesteld worden, bij het openen van een rekening. Hoewel hij vindt dat de samenwerking van banken, om de toegankelijkheid te verhogen en de risico’s te verminderen, een essentiële voorwaarde is, dat het functioneren van banken bij de gratie van de rekeninghouder/belegger kan geschieden. Debipersad noemt de covid- periode, waar veel fout is gegaan aan zaken bij de CBvS en het ongeloof over het financieel verkeer in vreemde valuta. “In de covid-periode sloten banken en waren er lange rijen.” De VES-voorzitter constateert ook dat de banken niet klantvriendelijk zijn, maar toch blijven werken met ons geld, dus als de drempel moeilijk gemaakt wordt voor klanten om geld naar de bank te brengen en dan weer versterkt kan worden via onder andere ATM’s aan mensen die het nodig hebben om betalingen te doen, dan moeten de banken wel vriendelijker worden.

“Het geld is als een smeermiddel voor de economie die we als een motor moeten zien die de huishouding van de samenleving draaiende moet houden”, aldus Debipersad.

More
articles