Rek is eruit voor Ravaksur, niet te spreken over aanhouden minimumuurloon

De Raad van Vakcentrales in Suriname (RAVAKSUR), heeft in een schrijven aan de president gesteld, dat met het besluit tot het terugdraaien van het minimumuurloon, de rek officieel eruit is. Volgens de organisatie heeft ze zich altijd verantwoordelijk opgesteld en is de werkende klasse altijd het kind van rekening geweest wanneer er beslissingen genomen worden. Echter heeft de regering zonder medeweten van de vakorganisatie, het minimumuurloon aangepast, nadat het bedrijfsleven hiertegen had geprotesteerd. Ravaksur zegt het niet te kunnen verkroppen, dat op een dergelijke wijze wordt omgegaan met de belangen van de werkende klasse, terwijl de vakorganisatie zich altijd heeft opgesteld als een goede partner en verschillende beleidsmaatregelen van de regering, heeft ondersteund.

Volgens Ravaksur was het bedrag van minimumuurloon reeds vastgesteld op een bedrag van SRD 38,50. Ravaksur geeft verder aan, dat in de Loonraad, vertegenwoordigers van alle sociale partners zitting hebben. Volgens Ravaksur is er na gedegen bestudering van de relevante verslagen van onder andere het Algemeen Bureau voor de Statistiek en het Planbureau, het minimumuurloon, tot stand gekomen. Tot slot zijn er ook consultaties geweest met diverse maatschappelijke groeperingen.

Volgens Ravaksur is verder het advies van de Nationale Loonraad in eerste instantie overgenomen door minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Hierna is het goedgekeurd door de Regeringsraad. Ravaksur vraagt zich af, waar zaken mis zijn gegaan en eist onmiddellijke terugdraaiing naar het afgesproken bedrag.

More
articles