Uit de adviezen uit het rapport dat Ernst & Young in mei 2022 heeft gepresenteerd, bleek namelijk dat de prijs van elektriciteit veel te hoog was. Jammer genoeg ging de regering over tot het verhogen van de tarieven met als argument dat het IMF wilde dat de subsidies afgeschaft werden. Thans zullen op korte termijn alle subsidies worden afgeschaft, waaronder ook die bij de EBS. In het EY-rapport zijn er conclusies en aanbevelingen gedaan aan het staatsbedrijf, zodat potentiële kostenbesparingen worden gerealiseerd als de EBS bepaalde commerciële herstructureringsinitiatieven onderneemt.
Ernst & Young Services Limited (‘EY’), heeft begin februari nadat er in de media een artikel werd gepubliceerd over goedkopere stroomtarieven, een statement uitgebracht waarin duidelijkheid wordt gegeven betreffende het voormelde rapport, dat EY had opgesteld voor de Inter-American Development Bank over de financiële, operationele en organisatorische review van N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS). EY wilde hiermee duidelijk maken dat hun analyse onafhankelijk en uitsluitend vanuit het perspectief is gedaan van de EBS. Er waren namelijk discussies ontstaan rond het rapport, waarbij de kosten van thermisch vermogen van Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS), werden besproken.
EY heeft met het rapport getracht om richtinggevend advies te geven over wat nodig was bij EBS en het was volgens hen niet bedoeld om een absolute beslissing te nemen. Wel haalde EY aan, dat hoewel de EBS gedurende een bepaalde periode een aanzienlijk bedrag heeft uitgegeven aan thermische centrales, deze centrales momenteel wel onderbenut zijn, omdat EBS eerst koopt wat het nodig heeft van SPCS.
Wij vragen ons af waarom deze thermische centrales dan zijn aangeschaft, als EBS toch eerst van SPCS afneemt. Wij willen ook graag weten, waarom dan zo een grote investering is gepleegd bij de EBS, als die niet voor de volle potentie wordt ingezet. Zou stroom misschien goedkoper zijn als deze centrales naar behoren waren ingezet? Of misschien juist duurder en is het een slechte investering geweest van een van de vorige leidinggevenden?
EY zegt ook, dat de SPCS, als een commercieel levensvatbare entiteit, de geproduceerde elektriciteit dient te verkopen tegen een prijs die nodig is om de aanzienlijke investering voor hun elektriciteitscentrale terug te kunnen verdienen.
Keerpunt vraagt zich af, of dit de juiste manier is voor het Surinaamse volk om aan goedkopere energie te komen. Volgens EY is de prijs die betaald wordt, berekend om ervoor te zorgen dat SPCS haar leningen terug kan betalen en een rendement op de investering heeft, zodat die kan bijdragen aan haar winstgevendheid. Deze uitleg van EY is gebaseerd op een business model waar kosten worden verhaald op de afnemer, maar wij begrijpen nog steeds niet of er is gekeken naar een goedkoper model, zodat de aanschaf van stroom niet alleen door een partij wordt opgeleverd, zodat er een prijsconcurrentie optie ontstaat.
EY haalt ook aan, dat voor de financiering van een energiecentrale meestal een take-or-pay-overeenkomst vereist is van de overheid of het distributiebedrijf, omdat zekerheid het vermogen om financiering aan te trekken aantast. SPCS is onderdeel van Staatsolie, en de Staat Suriname is de grootste aandeelhouder in dit bedrijf. Een take-or-pay- overeenkomst lijkt naar onze mening, niet helemaal in de haak, want het is dan het ene staatsbedrijf dat koopt bij het andere staatsbedrijf.
EY kan dan wel voorop stellen, dat het rapport niet bedoeld was om EBS-kosten te vergelijken met SPCS-kosten, maar wij kunnen niet nalaten om ons af te vragen, wat als er meerdere aanbieders in ons land energie konden aanbieden, zodat er concurrentie ontstaat vanuit meerdere partijen die goedkoper energie aanbieden. We beseffen wel dat meer dan 70 procent van onze stroom wordt opgewekt door de Afobaka-krachtcentrale te Brokopondo en een ander deel door middel van brandstof, maar Staatsolie voorziet ook weer in brandstof.
Internationaal zijn de prijzen van brandstof enorm gestegen, waardoor Staatsolie ook behoorlijke winsten heeft geboekt; dan zou je denken dat zij de olie die zij zelf produceert, ook redelijk in prijs kan zijn. We willen hiermee niet stellen, dat Staatsolie op verlies moet draaien, maar een percentage reserveren speciaal voor SPCS tegen een zeer redelijk tarief, zou misschien een beetje helpen om tot een redelijk tarief te komen. Dit is namelijk een voorstel vanuit onze kant, maar wij horen graag van de deskundigen van de regering die in allerlei commissies zitten, om de minder draagkrachtigen tegemoet te komen.