Deze regering werkt net als een kip zonder kop. Er is geen eenduidig beleid of onderlinge afstemming onder de verschillende ministeries. Hoe kan het ministerie van Arbeid de toepassing van het minimumloon voorstellen zonder een gedegen onderzoek naar wat voor consequenties daaruit kunnen voortvloeien? Werkloosheid onder de lage klasse zal toenemen en hoger kader zal wegtrekken, omdat het minimumuurloon nauwelijks verschilt van dat van het hoger kader. Het bedrijfsleven wist wel dat de invoering van de BTW per 1 januari 2023 zou worden doorgevoerd en dat de loonbelastingschijven zouden worden aangepast, en er vervolgens een minimumuurloon zou worden vastgesteld. Maar niemand had gedacht dat de regering zo tewerk zou gaan. Wat niet op de agenda stond, is ouderschapsverlof en dat wij ook daarvoor moeten afdragen.
Het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof (FVO) zal met ingang van 1 maart 2023, overgaan tot het innen van de wettelijk verplichte maandelijkse bijdragen van zowel werkgevers als werknemers. Volgens de wet zal iedere werknemer en werkgever ten behoeve van het fonds, verplicht zijn tot betaling van een bijdrage, gelijk aan 1 procent van het brutoloon van de werknemer. Hiervan bedraagt de werknemersbijdrage maximaal een half procent (½%) en de werkgeversbijdrage minimaal een half procent (½%). De werkgever is verplicht de afdracht van de werknemers- en werkgeversbijdrage maandelijks aan het fonds te doen toekomen.
Tot nu toe is de aanpassing van de belastingvrije som wél geschied, maar loonbelastingschijven zelf zijn nog steeds onaangeroerd gebleven. De aanpassing van het minimumuurloon is sinds juni 2022 aangekondigd voor januari 2023. Maar de druk die nu ontstaat, is de 38 procent loonbelasting die velen moeten gaan betalen, terwijl er ook BTW moet worden betaald. Haast iedereen zou 8 procent loonbelasting moeten betalen met een correcte aanpassing van de schijven en dat is niet gebeurd, waardoor de werkgevers nu om zinvolle nettolonen uit te betalen, veel te hoge brutolonen moeten uitbetalen.
De overheid heeft wél een bedrag van SRD 1.800 beschikbaar gesteld aan minderdraagkrachtige huishoudens. Maar wat wij nog steeds niet begrijpen, is waarom er bij elke regering een probleem ontstaat om de olierekening te kunnen betalen. Al sinds vorig jaar is er een enorme schuld bij de oliemaatschappijen en die is ontstaan vanwege de subsidie op diesel. Vanaf juni vorig jaar hebben de oliemaatschappijen gevraagd te stoppen met die subsidies, want toen al was het verschuldigde bedrag enorm opgelopen. Deze schuld heeft de overheid nog eens zes maanden laten toenemen, om nu te zeggen dat ze het geld niet heeft om deze enorme rekening te kunnen voldoen.
Maar het staatshoofd gaat wel op allerlei dienstreizen met een absurd grote delegatie waar zijn family & friends ook van profiteren. Wat we nu zullen krijgen is dat de middenklasse in ons land steeds kleiner wordt en dat mensen die bij bedrijven werken, dus meer dan SRD 6.000 zullen verdienen en dus geen persoonssubsidie meer ontvangen. Bedrijven zullen deze extra loonkosten doorberekenen in hun prijzen, dus de consument gaat veel meer betalen.
De overheid hoopt dat met dit minimumuurloon, ambtenaren met lage salarissen werk zullen gaan zoeken bij de particuliere bedrijven, omdat ze daar minimaal SRD 6.000 kunnen verdienen.