HOE VERDER MET ONZE OFFSHORE OLIE?

Een reeks hoogwaardige olie-ontdekkingen in Blok 58 voor de kust van Suriname, gecombineerd met investeringsbank Morgan Stanley, die schatte dat het blok 6,5 miljard vaten olie bevat, wakkerde het optimisme aan dat Suriname enorme inkomsten zou kunnen ontvangen uit een immense olieboom. Offshore Suriname Blok 58 wordt verondersteld een aanzienlijk oliepotentieel te bezitten, omdat het grenst aan het productieve Stabroek-blok voor de kust van Guyana en er wordt voorspeld dat het dezelfde petroleumvaarweg zal bevatten. Staatsolie verwacht dat de territoriale wateren maar liefst 30 miljard vaten winbare olievoorraden zouden kunnen bevatten. Dit zal een enorme economische zegen zijn voor Suriname.

Suriname weet al jaren dat er olie is offshore, want dit is ondersteund door bewijs dat de U.S. Geological Survey, de oliebronnen van het Guyana-Suriname-bekken schromelijk heeft onderschat. Nadat de partners van Blok 58, Apache en TotalEnergies, sinds 2020 vijf commerciële ontdekkingen hadden gedaan, hebben ze helaas vertraging opgelopen bij het nemen van de definitieve investeringsbeslissing (FID) die eind 2022 werd verwacht. Die FID is cruciaal om de opkomende olieboom in Suriname van de exploratiefase naar de productiefase te brengen.

Tot op heden is er geen officiële indicatie wanneer de FID zal worden gemaakt, behalve speculatie dat deze medio 2023 zal plaatsvinden. De bezorgdheid over de vooruitzichten voor Blok 58, is gerechtvaardigd, als wordt aangenomen dat het tot USD 10 miljard zal kosten om te ontwikkelen wat een problematisch blok gaat worden dat misschien niet het volgende Stabroek zal zijn.

Dit wil namelijk zeggen, dat de huidige regering niet meer zal kunnen rekenen op de inkomsten van het offshore oliepotentieel. De regering had daar wel op gerekend, om de enorme schulden van de vorige regering af te lossen. De vraag die eenieder stelt, is: Hoe nu verder met onze offshore olieontwikkeling? De FID zou wel voor rust zorgen binnen onze economie en daarbij ook het vertrouwen laten wederkeren. Helaas is de zaak anders gelopen dan initieel het plan was en nu moet de regering een IMF-plan uitvoeren zonder olie-inkomsten.

Dit is een enorme zure appel en een ieder die woont en werkt in Suriname plukt de wrange vruchten van het uitstel van dit besluit van de oliemaatschappijen.

Olie-ontdekkingen

De eerste olie-ontdekking in offshore Suriname werd bekendgemaakt door Apache in januari 2020, vijf jaar nadat ExxonMobil olie vond in buurland Guyana in wat nu het zeer productieve offshore Stabroek-blok is. Die eerste vondst werd gedaan met de Maka Central-1-put in Blok 58, die 73 meter olieopslag en 50 meter lichte olie- en gascondensaatopslag trof. Dit bevestigde destijds volgens Apache, de geologische modellering van het blok. De partners deden vervolgens nog vier commerciële olie-ontdekkingen en twee niet-levensvatbare vondsten in Blok 58. De belangrijkste is de Sapakara-ontdekking die naar schatting van Apache 400, miljoen vaten of meer winbare oliebronnen bevat.

More
articles