‘Er is geen wonderstok om uit financieel-economische crisis te geraken’

Radjendre Debie (VHP) heeft gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee gezegd, dat de regering haar uiterste best doet Suriname uit de huidige financieel-economische crisis te halen. Volgens Debie hebben veel deskundigen, politieke partijen en diverse organisaties, bij het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk gesteld, dat gezien de overgenomen binnen- en buitenlandse schulden, het bijkans drie generaties kan duren om uit de financieel-economische crisis te geraken.

‘’De schulden gaan ook door onze kindskinderen moeten worden afgelost. En nu wil men dat de president zijn wonderstok gebruikt om alles in twee en een half jaar op te lossen, anders a musu gwe. De president gaat nergens! Deze president toont elke dag durf, moed en incasseringsvermogen om het schip van staat tussen de gevaarlijke klippen te besturen naar de open oceaan, zodat het morgen beter wordt‘’, aldus Debie. Volgens hem hebben mensen met kwade bedoelingen, doelbewust en in gecoördineerd gewelddadige handelingen gepleegd op vrijdag 17 februari. ‘’En juist door mensen die deze ellende zelf hebben gecreëerd in het land.‘’

Debie benadrukte dat zowel in de assemblee en als buiten, er veel kritiek wordt geleverd op de regering c.q. de president. ‘’Gezegd wordt dat er te weinig gecommuniceerd wordt met het volk over de situatie, met name de toegenomen armoede met als gevolg de protestactie die uitmondde in geweld. Voor de leden hier in uw college die dit standpunt huldigen en ook prediken, wil ik constateren, dat dit niks meer of minder is dan politieke retoriek of politiek sloganisme‘’, zei Debie. ‘’Suriname is een democratie en volgens artikel 55 van de Grondwet, vertegenwoordigt De Nationale Assemblee het volk.’’ Debie stelde dat in alle democratieën de regering, de president in eerste instantie via de volksvertegenwoordiger tot het volk praat. Het volk moet op zijn beurt via de volksvertegenwoordiger tot de regering en de president praten.

‘’Er is regelmatig overleg tussen regering met name de president, en met de maatschappelijke organisaties zoals de vakbeweging, het bedrijfsleven en andere vertegenwoordigende organisaties. Ook de armoede en de te nemen maatregelen zijn vaker onderwerp van bespreking geweest hier in het DNA. Recentelijk nog bij de start van de begrotingsbehandeling. Dus het verwijt aan het adres van de regering c.q. de president, klopt niet. Anders doen wij als volksvertegenwoordigers ons werk niet goed in het parlement‘’, aldus Debie. Hij voegde eraan toe dat er vaker persconferenties worden belegd door de president en vicepresident met ministers om de samenleving te informeren over actuele economische vraagstukken. ‘’Tenslotte alle programma’s en activiteiten van de regering die dagelijks worden uitgezonden via CDS op bijna alle tv-stations om het volk op de hoogte te houden. Dus wanneer er hier en buiten wordt gesteld dat de regering meer moet communiceren met het volk, begrijp ik dit niet zo goed. Bedoelt men dat de president de bevolking moet oproepen in het André Kamperveen Stadion om daar het volk te informeren over de economische vraagstukken? Maar het stadion kan slechts 20.000 mensen herbergen. Wat doen we met de rest?‘’, aldus Debie.

More
articles