C-47 stelt ultimatum aan regering voor terugdraaien verdere verhogingen

‘Dit keer geen genoegen nemen met gesprekken’

De Vakcentrale C-47 heeft een schrijven gericht aan de regering c.q. president Chandrikapersad Santokhi, waarin zij stelt, dat voor velen de rek eruit is. Verdere maatregelen die leiden tot nog meer verarming bij de burger, zijn daarom onacceptabel. De vakcentrale somt in het schrijven een aantal eisen op die de regering dient in te willigen. Een daarvan is het terugdraaien van een verdere verhoging van de brandstofprijzen. C-47 stelt dat werknemers niet meer uitkomen komen door alle maatregelen en hoewel er een sociaal programma is gelanceerd door de regering, vallen de meeste werknemers als gelet wordt op hun inkomen, buiten de boot. ‘’Het voorgaande is er dan ook de reden voor dat er besloten is om eisen te stellen aan de regering‘’, aldus de vakcentrale.

De vakcentrale eist in het schrijven onder andere: directe uitvoering geven aan het rapport van de energiecommissie; uitvoering geven aan de voorstellen die door de vakbeweging zijn gedaan voor wat betreft andersoortige inkomsten van de overheid; stopzetting van de bijna maandelijkse aanpassingen bij Telesur, waardoor internet voor grote delen van de samenleving steeds onbereikbaarder wordt en het wederom aanpassen van de belastingschijven.

Er dienen aldus de vakcentrale, ook concrete daden gesteld te worden om de wisselkoers te stabiliseren. ‘’Wij wensen te benadrukken, dat u niet lichtvaardig met bovenstaande eisen omgaat. Om de eisen kracht bij te zetten, wordt er een ultimatum verbonden dat per donderdag 16 februari verloopt. Er zal dit keer geen genoegen worden genomen met gesprekken, de werkers willen daden zien‘’, aldus het bestuur van de Progressieve Vakcentrale 47 in het schrijven aan de president.

De brief luidt verder als volgt: ‘De progressieve Vakcentrale 47, C-47, heeft kennisgenomen van de bespreking die gevoerd is tussen de Regering van Suriname en een deel van de Raad van Vakcentrales in Suriname, RAVAKSUR, op vrijdag 10 februari 2023. De bespreking is tot stand gekomen nadat grote delen van de samenleving alsook de vakbeweging zich hebben uitgesproken over aangekondigde kostenverhogende maatregelen. C-47 was bij voornoemd gesprek niet aanwezig, omdat er op hetzelfde moment een Assemblee van de Arbeid met haar lidbonden werd belegd. Naar vernomen wordt is het voorstel door delen van RAVAKSUR gedaan om een onderministerie voor BTW in het leven te roepen.

De Progressieve Vakcentrale 47, C47, wenst middels deze aan de samenleving kenbaar te maken, dat zij dit voorstel niet ondersteund en dat dit voorstel niet vooraf in RAVAKSUR verband is besproken. C-47 blijft van mening dat alle voorstellen van de vakbeweging over het herstelplan en de aan de hand daarvan reeds genomen en nog te nemen maatregelen reeds in rapporten zijn gepresenteerd aan de regering. De eis van C-47 is daarom dat de gedane voorstellen worden uitgevoerd. Waar de samenleving nu behoefte aan heeft, is de uitvoering van een sociaal plan voor de sociaal zwakkeren, zonder dat de ‘middenklasse’ wordt weggevaagd en daardoor de ‘gap’ tussen de rijken en armen steeds groter wordt.

Aangegeven wordt dat de rek er voor velen uit is en dat het leven van alle dag is verworden tot een ware ‘struggle’ om te overleven. Het wordt voor vele werkenden steeds moeilijker om brood op tafel te zetten. Het feit dat er keer op keer maatregelen worden gelanceerd zonder dat er adequaat flankerend beleid is dat ervoor moet zorgen dat het voor eenieder draaglijk blijft, komt zeer wrang over en is voor ons onacceptabel.‘

More
articles