AANBESTEDINGSPROCEDURES ZIJN TOCH VEREIST?

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft gemeend een consultant, Michael Julien, in te moeten schakelen om te helpen bij het ontwikkelen van beleid voor Midden, Kleine en Middelgrote Ondernemingen (MKMO). Deze Michael Julian is volgens een door EZ uitgebracht persbericht, “een financieel econoom met 30 jaar ervaring in economische ontwikkeling”.  Er ontbreekt volgens EZ, veel informatie over de economische bedrijvigheid in Suriname. Vervolgens lanceerde de Communicatie Dienst Suriname (CDS), onlangs een persbericht waarin staat dat de regering van Suriname, vertegenwoordigd door de ministers van Justitie en Politie en Financiën en Planning, een intentieverklaring heeft getekend met het internationaal gerenommeerde Amerikaans onderzoeks- en risicoadviesbureau Kroll Risk and Financial Advisory Solutions. Het bureau zal Suriname bijstaan in het wegwerken van hiaten, zodat Suriname kan voldoen aan de door de Financial Action Task Force (FATF) gestelde voorwaarden om niet geblacklist te worden wanneer het aankomt op de aanpak van money laundering, terrorismefinanciering en de financiering van proliferatie (illegale handel in wapens en munitie). De overeenkomst is op donderdag 26 januari jl. getekend ten overstaan van president Chandrikapersad Santokhi. Keerpunt vraagt zich af, waar de algemeen toegepaste aanbestedingsprocedures zijn gebleven voor dit soort opdrachten. In de lokale dagbladen zijn de aanbestedingen niet vermeld en Keerpunt vindt het een hele vreemde zaak dat consultants à la dol worden aangetrokken. Er is toch een wervings- en selectieprocedure alvorens er een keuze wordt gemaakt naar aanleiding van de deskundigheid en het profiel.

Het adviesbureau Kroll is geen onbekende, want zij heeft het rapport uitgebracht op verzoek van het Openbaar Ministerie in Suriname, waar zij onderzoek heeft gedaan naar de rechtmatigheid van de vijf overeenkomsten die de Belg Hans Buysse, managing partner van Clairfield Belgium, in 2019 met ex-governor Robert van Trikt heeft gesloten. Voor vier opdrachten aan Clairfield, beschouwde Kroll de totaal overeengekomen vergoeding als “niet onredelijk”. Maar de door Clairfield gedeclareerde en door CBvS betaalde uren, staan “niet in verhouding met de geleverde resultaten”. Voor één project spreekt Kroll zelfs van “buitensporig veel uren”. Het gaat om het advies dat Clairfield leverde voor de opzet en het beheer van een Surinaamse participatie- en investeringsmaatschappij. Clairfield declareerde 1.081 uren, leverde twee rapporten in en kreeg 280.000 euro uitbetaald, naast de 425.000 euro vooruitbetaling. De inhoud van de rapporten rechtvaardigt deze bedragen niet, stelde Kroll vast. In totaal sloot Clairfield tussen mei en september 2019 vijf overeenkomsten met de Centrale Bank. Prodigy 1 was het grootste project en had als doel de verdeelde activa van de Surinaamse overheid te waarderen voor een vergoeding van 2,5 miljoen euro. Volgens Kroll is dat “een redelijk bedrag voor een project van vergelijkbare omvang”. ‘’Maar’’, vervolgt Kroll, ‘’het hangt af van de exacte diensten en het niveau van uitvoering of dit bedrag ook verantwoord wordt.’’ Daar schiet Clairfield Belgium volgens Kroll, tekort. Naar onze mening heeft het adviesbureau Kroll in de CBvS-case een geloofwaardig rapport uitgebracht, maar wij vragen ons wel af of er ooit een aanbesteding is geweest om dit onderzoek te doen.

Wij zijn van mening, dat men zich dient te houden aan de vastgestelde wetten en regels, omdat een aanbestedende dienst bij gunning van opdrachten op dezelfde wijze behandeld wordt en het transparantiebeginsel moet worden toegepast. Bij een aanbestedende dienst is het belangrijk een passende mate van openbaarheid te garanderen. Dat betekent dat een vorm van voorafgaande bekendmaking moet worden gedaan, zodat geïnteresseerden hun belangstelling kunnen tonen.

More
articles