Kortgedingrechter: Bestuursverkiezingen KGVP mogen geen voortgang vinden

De verkiezingen voor een nieuw bestuur bij de Koöperatie Groenteverbouwers van de Van Pettenpolder (KGVP), die vandaag gehouden zouden worden, mochten op last van de kortgedingrechter geen voortgang vinden. De rechter heeft beslist dat de groep Saliem moet worden toegelaten tot de Algemene Leden Vergadering (ALV) en in de gelegenheid gesteld moet worden zijn kandidatenlijt in te kunnen dienen om te kunnen deelnemen aan de betuurverkiezing.

Het kort geding werd op 7 februari aangepannen door de groep Saliem tegen het bestuur van voorzitter Nawieldath Khedoe. De kandidatenlijst van Saliem werd geweigerd, omdat volgens voorzitter Khedoe, Saliem was geschorst door het bestuur en dus niet zou kunnen deelnemen aan de bestuursverkiezing die voor 9 februari was gepland. Het betuur van de KGVP is zelfs zover gegaan om de Raad van Toezicht (RvT) te schorsen. Het bestuur van Khedoe was het namelijk niet eens met een brief van de RvT, waarin het betuur Khedoe wordt gewezen op een slecht financieel verslag en de verkoop van gronden van de coöperatie. Elke dag dat het vonnis niet wordt uitgevoerd, wordt aan het bestuur een dwangsom van SRD 50.000 opgelegd. Het bestuur wordt verplicht gesteld de groep Saliem toe te laten tot de ALV en deelname aan de bestuursverkiezing. Ook mag de verkiezing geen voortgang vinden totdat de kandidatenlijst van de groep Saliem is geaccepteerd.

De Raad van Toezicht (RvT) van de KGVP onder leiding van Vinod Nandoe, zag zich genoodzaakt  het bestuur onder voorzitterschap van Nawieldath Khedoe een schorsing op te leggen vanwege geconstateerde onstatutaire handelingen. Gedurende de schorsing mag het bestuur volgens de RvT, geen bestuurshandelingen plegen. Binnen voornoemde organisatie rommelt het al geruime tijd. Terwijl de RvT het bestuur schorste, werd de RvT naderhand ook geschorst door het bestuur. Volgens de statuten moeten er om de drie jaar bestuursverkiezingen gehouden worden. De sluitingsdatum voor het indienen van kandidatenlijsten was 30 januari. Tot die dag was er maar één lijst ingediend. De krant verneemt dar er voor 30 januari, nog een lijst was ingediend, maar dat die volgens het bestuur ongeldig was, omdat een van de kandidaten als lid was ontzet. Enkele leden veretellen aan de krant, dat het behoorlijk rommelt binnen het bestuur. Volgens de leden zijn er door het bestuur twee percelen van de coöperatie verkocht voor een bedrag van 10.000 US-dollar per kavel. Aan hen is nooit gerapporteerd wat met de opbrengst is gebeurd en met welk doel de percelen zijn verkocht. Het terrein van de coöperatie is 72 hectare groot en ligt in een deel van de oude suikerplantage Waterloo.

More
articles