Suriname en Guyana gaan nauwer samenwerken in particuliere sector

Guyana’s Private Sector Commission gaat nauwere banden aan met haar Surinaamse tegenhanger voor verbeterde samenwerking nu beide landen olie- en gasontwikkeling nastreven. De Guyana-Suriname Private Sector Business Council onder leiding van de Guyanees Paul Cheong, werd opgericht in 2022 en op 27 januari vond de eerste vergadering plaats. Direct na de eerste besprekingen presenteerde de raad aan het Surinaamse staatshoofd, Chandrikapersad Santokhi, een witboek over voorgestelde samenwerkingsgebieden.

Cheong legde uit dat die gebieden variëren van landbouw tot toerisme en zelfs technologie en rampenrisicobeheer – aangezien de twee landen een olie- en gasbekken delen. “Er is zoveel potentieel voor ons om dingen te transformeren en al die dingen zijn kansen voor ons om samen te werken”, legde hij uit.

Guyana en Suriname worden gescheiden door de Corantijnrivier, met een veerdienst beschikbaar van Moleson Creek naar South Drain, Nieuw Nickerie. Dit jaar begint de bouw van een nieuwe verbinding: een brug die de twee landen verbindt. Cheong is van mening dat dit een goed voorteken is voor de handel tussen de twee staten, maar noemde het langdurige incheckproces bij de veerdienst een onmiddellijke uitdaging. ‘’We moeten de verplaatsing vereenvoudigen, omdat er zoveel controles zijn die je moet doorlopen. Dat moet gemakkelijker worden gemaakt met behulp van technologie’’, zei Cheong. De gegevens zouden volgens hem online ingevuld kunnen worden. ‘’Je krijgt een QR-code die je kunt scannen als je aankomt en daardoor kan alles soepeler verlopen in plaats van al die controles”, zei hij.

Het stroomgebied van Guyana-Suriname maakt momenteel een hausse door in de aardoliesector, waarbij het grootste deel van de reserves aan de kant van Guyana wordt ontdekt. Alleen al in 2022 werden 1,9 miljard vaten olie-equivalent ontdekt in het bekken, schatte de Westwood Global Energy Group.

Bron: Oilnow.gy

More
articles