Dengue type 3 slaat toe

Uit de hand lopen, betekent ernstige klinische gevolgen voor patiënten

John Codrington, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), heeft  onlangs verklaard, dat het laboratorium van het AZP geconstateerd heeft, dat door de aanzienlijke stijging van het aantal dengue gevallen in Suriname, type 3 van dengue aan het circuleren is. “Het is heel zorgelijk, omdat dengue type 3 heel lang niet heeft gecirculeerd in Suriname. Als de besmettingen uit de hand lopen, kan het ernstige klinische gevolgen voor de patiënt hebben”, aldus Codrington.

Hij verklaarde dat we de afgelopen jaren meer type, 1, 2 en 4 hebben gehad. Codrington benadrukte dat wij door de aanwezigheid van type 3, wel alerter moeten zijn om een besmetting te voorkomen. “Als je met een nieuw type geïnfecteerd wordt, dan je voorheen mee geïnfecteerd was, dan is het verloop ernstiger. Als je dus bijvoorbeeld met type 2 geïnfecteerd was, en je zou nu weer geïnfecteerd raken met het dengue type 2, dan is de kans dat je niet eens merkt dat je dengue hebt.”

Codrington stelde dat het lab tot nu toe alleen dengue type 3 vast heeft kunnen stellen, maar volgens Codrington, zal het lab blijven monitoren om na te gaan of het alleen gaat om dengue type 3. Codrington zei dat er ook naar de regio’s wordt gekeken of er gevallen van dengue zijn geconstateerd, zodat de besmettingen van hier dan vergeleken kunnen worden. “We hebben gecheckt met Frans-Guyana en ook daar hebben zij te maken met dengue type 3, dus we mogen een beetje bang worden dat we geen grote verspreiding zullen krijgen van dengue type 3 in Suriname.”

Volgens Codrington is een epidemie eigenlijk niets anders dan een extreme toename. “Wat we nu zien, is pas het begin. Vergeleken met een paar maanden terug, zien we wekelijks een toename.” Codrington dringt erop aan, dat de samenleving waterhoudende voorwerpen afdekt of opruimt om te voorkomen dat de muskieten kans krijgen om eieren te leggen en verder te broeden.

More
articles