De start– en landingsbaan op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven te Zanderij, is al jaren niet meer voorzien van een goede onderhoudsbeurt. De landingsbaan is zo slecht onderhouden, dat er sinds enige tijd zichtbare scheuren aanwezig zijn. De problemen blijken de afgelopen tijden nog veel groter te zijn geworden en dat is één van de redenen waarom de KLM niet meer met vracht durft op te stijgen vanaf de JAP-airport.
De vrees bestaat dat door overbelasting en gebrekkig onderhoud, het een enorm risico is voor een internationale luchtvaartmaatschappij als de KLM, om gebruik te maken van onze luchthaven. Verwacht kan worden dat als degelijk onderhoud uitblijft, de landingsbaan in hoog tempo nog slechter wordt. Volgens het management team van de JAP-airport is er echter niets aan de hand en kan elk vliegtuig met of zonder vracht, gewoon veilig laden en lossen. Naar wij vernemen, heeft het luchthaven managementteam van Zanderij, ruim drie maanden de tijd gehad om herstelwerkzaamheden in te zetten, aangezien de KLM eind november vorig jaar een eigen inspectie van de banen in kaart had gebracht. De banen op Zanderij zijn volgens de KLM zo slecht onderhouden, dat opstijgen met vracht niet meer verantwoord is.
Wij vragen ons nu af wat er gebeurd is met de toezegging van Schiphol die zij in 2021 had gedaan, om Suriname te ondersteunen bij het ontwikkelen van de luchthaven. De overeenkomst van 2021 werd ondertekend door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en CFO Robert Carsouw van de Royal Schiphol Group. Afgesproken werd dat zij samen zouden onderzoeken of en hoe de Schiphol Group ondersteuning kan bieden aan de ontwikkeling van de luchtvaartactiviteiten van Suriname.
Naar verluidt hield de overeenkomst onder andere samenwerkingen in op het gebied van infrastructuur, het creëren van werkgelegenheid en het plegen van gezamenlijke investeringen. Het kan zijn dat Schiphol al eerder had gewaarschuwd voor de scheuren in de start- en landingsbaan, maar waarom is er nooit iets met deze informatie gedaan?
Nu zitten wij met de gebakken peren en het resultaat is, dat veel ondernemers die afhankelijk zijn van import/export van en naar Europa, hieronder zullen lijden.