Ramadhin wil verzelfstandiging ziekenhuisinstellingen

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, zei afgelopen week voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM), dat er gesprekken zijn gevoerd met de ziekenhuisinstellingen en wel met betrekking tot hun financiële situatie. Volgens de bewindsman heerst er momenteeel een situatie, waaruit is vastgesteld dat de instellingen niet in staat zijn hun financiële schulden te dekken. Volgens de minister leveren de ziekenhuizen aan het eind van iedere maand hun declaraties in. “Maar wil je dat er kwalitatieve zorg geleverd wordt, dan moet het ministerie leren budgetteren”, aldus Ramadhin.

Volgens hem is het draaien van een financiële huishouding sinds Covid-19 een behoorlijke uitdaging voor de zorginstellingen.

De minister zei dat de situatie momenteel zo erg is, dat de instellingen niet in staat zijn medicatie in te kopen. Volgens Ramadhin moet de samenleving gaan beseffen, dat er een ommekeer zal moeten komen, om het voortbestaan van de zorg te garanderen. Hij zei dat het niet zo door kan blijven gaan dat er een openstaande rekening is bij de leverancier voor medicatie.

Een ander probleem is volgens de minister, de behoorlijke toename van chronische ziekten. Volgens de bewindsman geeft de zorg vooral veel uit aan patiënten met hypertensie en diabetes. Ramadhin doet een beroep op de samenleving om vooral goed te eten en bewegen.

More
articles