PEST OM NEDERLAND SURINAME IN EURO 19, 5 MILJOEN RECHTSZAAK?

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft afgelopen week cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van 10 januari jongstleden. Op die dag heeft het gerechtshof Amsterdam het strafvorderlijke beslag dat in april 2018 te Schiphol is gelegd op een geldzending uit Suriname van euro 19,5 miljoen in contanten, opnieuw opgeheven. Het OM had twee weken de tijd om hiertegen in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, wat nu ook is gebeurd.

Dit betekent, dat de Euro 19,5 miljoen toch nog niet terug zal komen naar onze lokale banken.  Naar onze mening betreft dit bedrag voor Nederland maar een afrondingsverschil, want ze geven elke dag meer uit aan bijvoorbeeld Steun aan Oekraïne en als je zou kijken naar de Nederlandse begroting is dit ongeveer 0.00001%. Maar voor Suriname betekent deze kwestie enorme reputatieschade en gevolgen voor onze economie. Het heeft er veel van dat we gepest worden door het Nederlandse OM. Los van die twee biljetten die vals bleken te zijn, is er na zo lang nog steeds geen hard bewijs, dat er sprake is geweest van het plegen van strafbare feiten. Het OM heeft langer dan vier jaar zijn poot stijf gehouden en dat heeft enorme gevolgen gehad voor onze economie, we hadden hoop en dat is nu weer aan duigen geslagen.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV) waren na de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam op 10 januari verheugd en zeer tevreden over de beslissing. De moederbank had namelijk samen met drie Surinaamse banken een klaagschrift hiertegen ingediend dat door het gerechtshof Amsterdam, gegrond is verklaard. Het Hof had verklaard, dat het klaagschrift gegrond was en gelastte de teruggave van: – Euro 4.500.000,00 (vier miljoen vijfhonderdduizend Euro) aan de Finabank, Euro 10.000.000,00 (tien miljoen Euro) aan de Hakrinbank en Euro 4.999.000,00 (vier miljoen negenhonderdnegenennegentigduizend Euro) aan DSB.

Voormalig DSB-directeur Steven Coutinho had duidelijk gezegd, dat hij een zwaar hoofd had, dat het Nederlands Openbaar Ministerie klaar was met deze kwestie, want het heeft meerdere keren laten zien, dat het deze zaak niet zomaar heeft laten zitten. Het is naar onze mening zeer opmerkelijk, dat er al eens in 2019 een positieve uitspraak is geweest, die het Openbaar Ministerie vervolgens bracht naar de Hoge Raad in hoger beroep. Nu is er op 10 januari weer een uitspraak geweest in het voordeel van de Surinaamse banken en toch is het wederom bewezen dat het OM niet opgeeft.

Wij denken dat er achter de schermen meer gebeurt, want als het OM deze zaak laat schieten kan het probleem zal voordoen dat er een precedent bij elke uitspraak wordt geschapen als die niet wordt vervolgd, dan zal dit vervolgens een precedentwerking hebben op alle andere cases die hierna volgen.

Deze case zal als voorbeeld worden gebruikt, waarbij het Hof van Noord-Holland heeft aangegeven, dat Suriname gewoon gelijk had. Na de uitspraak hadden wij allen gehoopt dat het OM in zou binden in deze zaak, want de Surinaamse economie is er absoluut niet gezonder van geworden. Deze case speelt sinds 2018 en het heeft namelijk heel veel negatieve consequenties gehad voor ons internationaal geldverkeer.

More
articles