Nationale Toerisme ontwikkelingsvisie en de toekomst

Dit jaar start een promotietour van onze toerisme sector in Europa en de Verenigde Staten, om bekendheid te geven aan ons toerisme product. Vandaar dat er gekeken zal worden naar een verplichte registratie, klassificatie en keurmerken van ondernemers in de sector. “Nanga mi bradi kanti fu mi mofo”, zegt de directeur, Rabin Boedha, dat mogelijk in de nieuwe week de raamwet en wet betreffende autoriteit wordt goedgekeurd in DNA, en die van toepassing zal zijn op ondernemers in de sector. De eerste gaat over alle regelingen de sector betreffende en de tweede gaat over verplichte registratie, classificatie, en binnen de verschillende klassen en de functiewaardering. De raamwet is bedoeld om controle en handhaving toe te passen op alle ondernemers die de regels overschrijden. Met betrekking tot de prijzen wordt gestreefd naar een vrije sector, die echter ook kwaliteit moet kunnen bieden aan de toerist. Hierbij zal gewerkt worden met een waardebepaling in de verschillende categorieën aan de hand van vooraf gestelde criteria, en de keurmerken. Het lokale toerisme is tienmaal groter dan als het internationaal toerisme in ons land, zegt de Toerisme directeur, Boedha. Volgens hem heeft Suriname een enorme potentie op het gebied van toerisme. Hij noemde natuur en cultuurtoerisme als de primaire bestemming voor toeristen die naar Suriname reizen om te genieten van hun vrijetijdsbesteding. En als secundaire bestemming erfgoed en evenementen als ze onderweg zijn naar hun primaire bestemming, zegt Boedha, “we moeten deze bronnen omzetten in markgerichte toerisme producten. Het product kan namelijk op een hoger niveau”.

Hij wijst erop, dat het beleid geen voorstander is van sneller vooruitgaan. We zijn niet uit op massatoerisme, maar wel voorstander van duurzaam toerisme. Boedha meent, dat de natuurlijke attracties die we hebben in het land, afgestemd moeten worden op wat de toerist die Suriname aandoet, wil hebben. Hij gaf het voorbeeld van de interesse van de Nederlands toerist, de Duitser, de Italiaan, de Amerikaan en anderen.  En had het over het imago en identiteit die de sector moet zien te creëeren.

Naar zeggen van Boedha heeft de toerismesector een merknaam voor ogen, zodat op de veschillende markten in de wereld toeristen geinteresseerd raken, en naar ons land willen komen.

Volgens hem begint de betrokkenheid van Suriname weer op te leven. In de Covid periode is er stagnatie geweest en de groei gedaald. Maar hij wijst erop, dat het beleid ook de kleine ondernemers mogelijkheden wil bieden zoals touroperators. Ook merkt hij op, dat het toerisme in de afgelopen 5 tot 10 jaren er niet beter op is geworden. Echter, is Suriname een van de drie landen in de wereld die carbon negatief is en voor 93% bebost. Tevens de Surinaamse keuken die goed aanslaat, een smeltpot van Indiase gerechten, Indonesische, Afrikaanse en Chinese, die goed smaakt.

More
articles