Als iemand je met geweld of onder bedreiging dwingt geld of spullen af te geven, heet dat een overval of beroving. Dit kan je op straat, in je woning of op het werk overkomen. Het kan traumatisch zijn om een overval of beroving mee te maken.
‘Het was zaterdagavond en ik was op weg naar familie, waar ik met wat vrienden had afgesproken. Bij een stoplicht aangekomen vroeg een man of hij mij iets mocht vragen. Het licht sprong op groen en ik parkeerde even verder langs de weg, stapte uit en hij kwam mijn richting op. Plotseling gaf hij mij een klap in mijn gezicht. Daarna stootte hij met volle kracht me tegen de auto aan. Ik probeerde me te verzetten, maar enkele van zijn handlangers kwamen uit de schaduw van een gebouw te voorschijn en hielden een wapen op me gericht en met dreigende stem werd mij geadviseerd stil te blijven anders “yu o dede”. Waarop een van ze mij schopte en een stomp gaf in mijn zij.’ En sommeerde dat ik op de achterbank van mijn auto moest gaan zitten.
Wat is er nu veranderd bij overvallen en berovingen ten opzichte van vroeger? Hoe probeert de politie overvallen en de samenhangende criminaliteit, zoals straatroof, te voorkomen. Hoewel analyses van risico’s en dadergroepen worden gemaakt en de dingen, waarmee deze personen macht uitoefenen op anderen in de samenleving, blijft vaak het resultaat van deze uitwerking weg en de slachtoffers zelf moeten zien hoe ze met dit traumatisch leed hun leven voortzetten.
Onze redactie heeft gepoogd zowel het Management team van de politie alsook de woordvoerder van het korps telefonisch te contacten, om meer informatie over criminaliteit in haar algemeenheid te verkrijgen, maar ook via de app kregen wij geen reactie vanuit het K.P.S.