Etnel: ‘Geen enkel loonartikel moet uit personeelswet geschrapt worden’

Patricia Etnel, parlementariër voor de NPS heeft onlangs verklaard, dat zij het voorstel zal doen geen loonartikel uit de ontwerpwet te schrappen. “Het personeelsnet biedt al ruimte om de salarisinhouding te doen, om het ook nog te gebruiken als een tuchtmaatregel. Men kan niet zo expliciet opnemen, geen werk, geen loon. Het no work, no pay is not a rule”, aldus Etnel.

Ze benadrukte dat het een principe is dat je kan toepassen, maar je kan het niet toepassen als te zijn een wets artikel of als dwangmaatregel. “Het moet  genuanceerd gedaan worden, anders krijg je de ILO op je dak. Mensen gaan je brengen naar het Constitutioneel Hof. Dat artikel gaat direct geschrapt worden, want het is te expliciet.”

Etnel gaf vervolgens aan dat het Public Sector Reform programma een noodzaak is. Etnel vindt dat vrijwel alle politieke partijen, zich af schuldig hebben gemaakt aan het bedrijven van politiek bij de indienstneming van ambtenaren. Etnel stelt dat er een effectievere werving en selectiebeleid binnen de publieke sector moet plaatsvinden. Doordat het apparaat zo groot en log is, krijgen we volgens Etnel niet de nodige zaken als een betere dienstverlening en een verbeterde publieke sector.

Etnel vroeg zich echter af of de minister van Binnenlandse Zaken ambtenaren kan dwingen zich te registreren. “Gewoon met mofotaki, nee, je moet aan de hand van de personeelswet nagaan. In de personeelswet wordt daarvoor geen ruimte geboden”, aldus Etnel.

More
articles