Afrikanen onderweg naar Suriname aangehouden

Uit welingelichte bron wordt vernomen, dat honderden Engelssprekende Kameroeners proberen weg te komen uit hun land vanwege gevaarlijke spanningen met het Franssprekende deel in de republiek, Kameroen. De Engelssprekende Kameroeners vrezen geweld en onderdrukking.

Een paar weken geleden zijn tientallen vertrokken richting Antiqua en Barbuda in het Caraïbisch gebied. Intussen heeft de reisorganisatie die hun reis heeft verzorgd, niets meer laten horen over de afspraak, dat ze door zouden kunnen reizen naar Paramaribo. En dan vanuit Suriname, uiteindelijk hun eindbestemming de Verenigde Staten van Amerika (VS) zouden hebben.  Volgens onze bron zou er sprake zijn van een humanitaire crisis, betreffende vluchtelingen die Afrika willen ontvluchten, in het bijzonder vanuit Kameroen. Met de reisagent waarmee afspraken werden gemaakt, om naar de Verenigde Staten van Amerika te reizen, betaalden ze US $ 6000 per persoon. Ze zouden via Antigua-Barbuda, Suriname bereiken en tenslotte arriveren in de VS. Helaas zijn deze Kameroense reizigers gestrand op de eilanden.

Een gestrande Kameroener vertelde dat zijn vrouw en drie kinderen achter zijn gebleven en meende dat het gevaarlijker voor vrouwen dan mannen is een dergelijke reis te maken. Volgens hem zijn ze gevlucht, omdat ze onderdrukt worden om de Engelse t aal die ze spreken. Dat mag niet meer bij wet in ons land en onze huizen worden verbrand. De meeste Engelssprekende mensen slapen in het bos, velen lijden in het Engelse deel van Kameroen.

Op de vraag hoe hij wist van de vluchten naar Antigua, vertelde de Kameroener, dat sommigen een visum wilden voor Brazilië, en door de reisagent in Kameroen werd ze verteld, dat het vrij makkelijk was via de eerdergenoemde eilanden te reizen naar Frans-Guyana, het buurland van Suriname, van waar zowel de VS als Brazilië makkelijk te bereiken zijn. Intussen is bekend, dat enkele van deze Kameroeners bij de postgrens Albina zijn aangehouden.

More
articles