Verdere ontwikkeling blok 58 zal USD 10 miljard kosten

Een reeks hoogwaardige olie-ontdekkingen in blok 58 voor de kust van Suriname, gecombineerd met de investeringsbank Morgan Stanley die heeft geschat dat het blok 6,5 miljard vaten olie bevat, wakkerde het optimisme aan dat Suriname de immense olieboom van Guyana zal repliceren. Dit wordt ondersteund door bewijs dat de U.S. Geological Survey, de oliebronnen van het Guyana-Suriname Basin, schromelijk heeft onderschat. Nadat de partners van Blok 58, Apache en TotalEnergies, sinds 2020 vijf commerciële ontdekkingen hadden gedaan, hebben ze helaas vertraging opgelopen bij het nemen van de definitieve investeringsbeslissing (FID) die eind 2022 werd verwacht. Die FID is cruciaal om de opkomende olieboom in Suriname van de exploratiefase naar productie te realiseren. Door deze ontwikkeling zal de voormalige Nederlandse kolonie niet zo snel als verwacht een grote olieproducent en -exporteur worden, waardoor de door de regering in Paramaribo voorziene enorme economische meevaller, vertraging oploopt.

Op dit moment is er nog geen indicatie wanneer de FID zal worden gemaakt, behalve speculatie dat deze medio 2023 zal plaatsvinden. De aanzienlijke bezorgdheid over de vooruitzichten voor Blok 58 is gerechtvaardigd, als wordt aangenomen dat het tot USD 10 miljard zal kosten om te ontwikkelen wat een problematisch blok gaat worden, dat misschien niet het volgende Stabroek zal zijn. Dit weegt op de plannen van Paramaribo om het offshore oliepotentieel van Suriname te ontwikkelen en de economie een stevige impuls te geven door middel van een enorme olieboom.

Buurland Guyana zag zijn BBP groeien met maar liefst 58% in 2022. Deze laatste ontwikkelingen zouden ook van invloed kunnen zijn op het succes van Suriname ‘s langverwachte Demara Bid-Round, die werd geopend in november 2022, waar zes offshore-blokken worden aangeboden en biedingen sluiten op 28 april 2023.

Olie-ontdekking

De eerste olie-ontdekking in offshore Suriname werd aangekondigd door Apache in januari 2020, vijf jaar nadat ExxonMobil olie vond in buurland Guyana in wat nu het zeer productieve offshore Stabroek-blok is. Die eerste vondst werd gedaan met de Maka Central-1-put in blok 58, die 73 meter olieopslag en 50 meter lichte olie- en gascondensaatopslag trof. Dit bevestigde destijds volgens Apache de geologische modellering van het blok. De partners deden vervolgens nog vier commerciële olie-ontdekkingen en twee niet-levensvatbare vondsten in Blok 58. De belangrijkste is de Sapakara-ontdekking die naar schatting van Apache 400 miljoen vaten of meer winbare oliebronnen bevat. Beoordelingsactiviteiten zijn aan de gang bij de Sapakara South-2-put, waar in november 2022 flow-testoperaties werden uitgevoerd. Apache en TotalEnergies moeten nog een update over die activiteiten geven.

Offshore Suriname Blok 58 wordt verondersteld een aanzienlijk oliepotentieel te bezitten omdat het grenst aan het productieve Stabroek-blok voor de kust van Guyana en er wordt voorspeld dat het dezelfde petroleumvaarweg zal bevatten. Volgens modellen van de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley zou blok 58 minstens vijf miljard vaten aan winbare olievoorraden bevatten, misschien wel 6,5 miljard vaten. Apache’s olie-ontdekking in augustus 2022 met de Baja-1-put in Blok 53 voor de kust van Suriname, die de olievooruitzichten van de voormalige Nederlandse kolonie een stevige boost gaf, bevestigde ook het aanzienlijke koolwaterstofpotentieel dat in Blok 58 zou zitten. Staatsolie, de nationale oliemaatschappij van Suriname, verwacht dat de territoriale wateren van de verarmde voormalige Nederlandse kolonie zouden maar liefst 30 miljard vaten winbare olievoorraden kunnen bevatten. Dit zal een enorme economische zegen zijn voor een zeer verarmde Zuid-Amerikaanse natie waar het bruto binnenlands product in 2021 met 3,5% kromp, terwijl andere regionale landen een sterke groei doormaakten na de pandemie.

De ontdekkingen van Apache en TotalEnergies bestaan uit middelzware tot lichte zoete ruwe olie en condensaten met een API-dichtheid van 34 tot 60 graden en een laag zwavelgehalte. Die kenmerken zijn vergelijkbaar met de ruwe olie die ExxonMobil vond in het naburige Stabroek-blok voor de kust van Guyana, met aardolie van Liza-kwaliteit met een API-dichtheid van 32 graden en een zwavelgehalte van 0,58%. Dit is vooral belangrijk vanwege de groeiende drang om de wereldeconomie koolstofvrij te maken en de steeds strengere emissievoorschriften voor fossiele brandstoffen. Lichtere, zoetere aardolie is gemakkelijker, goedkoper en minder koolstofintensief om te winnen dan de zwaardere, zure soorten die in Zuid-Amerika worden gewonnen, zoals Merey in Venezuela, Castilla in Colombia en Napo in Ecuador. Ze zijn ook minder complex en goedkoper om te verfijnen tot hoogwaardige brandstoffen met een lage uitstoot.

Deze eigenschappen vergroten de aantrekkelijkheid van offshore-Suriname als een gebied voor buitenlandse energiebedrijven die de oliereserves en -productie willen stimuleren, vooral nu de wereldeconomie geleidelijk koolstofarm wordt. Het is om deze redenen dat industrieanalisten en de Surinaamse regering in Paramaribo een enorme olieboom verwachten, een weerspiegeling van die in het buurland Guyana, met een productieprognose van een indrukwekkende 650.000 vaten per dag in 2030. Er zijn echter tekenen dat dit niet zal gebeuren, terwijl de eerste olie nog ver weg is, omdat het veel tijd en investeringen zal vergen om de operaties op te voeren tot het punt waarop de productie in de buurt komt van dat volume.

Een belangrijke tegenwind is het besluit van Apache en TotalEnergies om de FID voor Blok 58 uit te stellen. De regering had verwacht dat de FID vóór eind 2022 zou plaatsvinden, maar vanwege een reeks anomalieën die werden ontdekt door TotalEnergies. De CEO van TotalEnergies, Patrick Pouyanne, wijt de vertraging aan tegenstrijdige seismische gegevens en resultaten van afbakeningsputten. Er is ook een sterke toename geweest van het aantal droge putten dat wordt geboord in Blok 58, in tegenstelling tot de verwachtingen van eerdere ontdekkingen en geologische gegevens, waardoor de bezorgdheid over de commerciële levensvatbaarheid van de operaties, groter wordt.

Eind november 2022 werd aangekondigd dat de Awari-exploratieput niet-commercieel, bleek te zijn. Dat teleurstellende resultaat kwam naar aanleiding van de aankondiging van augustus 2022 dat de Dikkop-put in Blok 58 watervoerende zandsteen tegenkwam, waardoor deze werd afgedekt en verlaten. Apache kondigde in november 2021 ook een niet-commerciële ontdekking van zwarte olie aan in blok 58 bij de Bonboni-1-put. De enkele betaalzone van 52 voet, of 16 meter, met zwarte olie met een API-dichtheid van 25 graden werd onvoldoende geacht om de commerciële ontwikkeling van de ontdekking te ondersteunen. Die slechte boorresultaten, die in schril contrast staan met eerdere ontdekkingen en tegenstrijdige geologische gegevens, zijn een belangrijke reden voor het besluit van Total-Energies om de FID uit te stellen.

More
articles