Verkiezingen 25 mei 2025 zullen normaal voortgang vinden

Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft onlangs tegenover een lokaal medium verklaard dat de verkiezingen van 25 mei 2025 normaal voortgang zullen vinden. De regering is druk bezig met het aanpassen van de kiesregeling. Maar ook vanuit  DNA is er onder leiding van voorzitter Bee, een commissie samengesteld. “De regering is aan zet, maar De Nationale Assemblee heeft ook een rol als mede-wetgever. Het parlement zal ernaar toe werken dat er een plan B is, zodat wij de samenleving de garantie kunnen –geven dat op 25 mei 2025, wat er ook gebeurt, de verkiezingen gehouden zullen  worden”, aldus Bee.

Kortgeleden verklaarde president Chandrikapersad Santokhi tijdens  een regeringspersconferentie dat de regering bezig is met het treffen van maatregelen betreffende de verkiezingen van 25 mei 2025.

Voor de kiesregeling heeft de president verleden jaar een nationale commissie gevormd onder leiding van dhr. Hans Lim a Po. De commissie is belast met het bestuderen van het besluit  van het Constitutioneel Hof. Het was de bedoeling dat het uitgewerkt rapport over de kiesregeling in december overhandigd zou worden, maar wegens omstandigheden zal het rapport officieel  op 24 januari 2023 overhandigd worden aan het staatshoofd. Volgens het staatshoofd zal het rapport zichtbare resultaten moeten leveren, en zal het traject naar de verkiezingen toe versneld kunnen worden. “Uiteindelijk moet er een voorstel zijn dat gedragen wordt door de samenleving, een wetsvoorstel dat ook de democratische gevoelens van de samenleving weergeeft, maar ook een product kan zijn dat een stuk rechtvaardiging inhoudt voor ons kiessysteem. Dit jaar nog zal die wet goedgekeurd moeten worden , zodat in 2024 men zich goed kan voorbereiden voor  de verkiezingen op 25 mei 2025”, aldus Santokhi.

More
articles