DIERVOEDING MOET OOK BTW-VRIJ ZIJN

De prijzen voor vleeswaren en eieren blijken wederom te zijn gestegen, na de invoering van de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW). Volgens handelaren is het consumeren van vlees (kip), melk, vis en eieren, een basisbehoefte, dus kan er geen belasting over worden betaald. Echter betalen kwekers en veehouders wel BTW op het voer en dat bedrag wordt doorberekend aan de detailhandel. Hierdoor zal de prijs van eieren, melk en slachtkippen beïnvloed worden. Melk, en dan bedoelen we verse koeienmelk, wordt dan ook weer duurder voor de melkboeren die het al jaren moeten doen met een minimaal bedrag. Hoe wil men deze kleine ondernemers stimuleren als zij ook hier moeten inleveren?

Het lijkt ons allemaal niet goed doordacht. Om nog een voorbeeld te geven: voeding voor honden, katten, vogels, knaagdieren enz., is thans ook belast met BTW. Waar moeten instellingen, zoals de Henk Abraham Stichting en de Stichting Dierenbescherming Suriname, het geld vandaan halen als al het voer wederom met 10 procent is gestegen? Voeding voor dieren is vanwege de stijgende wisselkoers, ook vreselijk duur geworden en daardoor zijn veel mensen ertoe overgegaan om hun huisdier(en) te dumpen.

Het is heel triest, maar het is de realiteit en wij merken het aan het grote aantal straathonden dat wij tegenkomen. Is er hieraan gedacht? Is het niet mogelijk om te denken aan onze dieren, die ook recht hebben op voeding en een goed leven? Misschien kan de nieuwe politieke partij, de Surinaamse Partij voor de Dieren (SPD), die als hoofdthema heeft het streven naar een diervriendelijke samenleving en bewustwording inzake dierenwelzijn en dierenrechten in Suriname, zich sterk maken voor betaalbare diervoeding. Dierenrechten en dierenwelzijn worden genegeerd door de huidige politieke partijen. We hebben in Suriname wel wetten die dierenwelzijn en dierenrechten moeten waarborgen, maar helaas is de naleving nihil. Er is namelijk maar een kleine groep individuen die opkomt voor het welzijn en de rechten van dieren in Suriname. Dierenleed en het dumpen van zwerfhonden en -katten is in Suriname aan de orde van de dag.

Er is niemand in Suriname die met diervriendelijke maatregelen komt. Dieren worden stelselmatig aan hun lot overgelaten. SPD wil met dit initiatief de bewustwording over dierenrechten en dierenwelzijn in Suriname bevorderen en Surinamers hiervoor wakker schudden.

Keerpunt denkt dat dit het juiste moment is voor de partij om zijn waarde en aanhang te toetsen. Honden en katten worden massaal gedumpt als gevolg van de slechte financiële situatie in het land.  De SPD had tijdens haar launch gesteld, dat er een voedselbank voor dieren zou komen, maar wanneer die komt, is ons niet bekend. Wij hopen dat deze zaak wel wordt aangepakt en dat de mogelijkheden worden besproken voor de vrijstelling van BTW voor diervoeding!

More
articles