Guyana wil meer vrouwen inzetten om groeiende economie aan te kunnen

De Guyanese autoriteiten zeggen dat ze eraan werken om meer vrouwen de vaardigheden te leren die nodig zijn om de groeiende kansen in de bloeiende economie van het land te benutten. Sinds 2015 heeft een reeks grote olievondsten en de start van de productie ervoor gezorgd, dat het kleine Zuid-Amerikaanse land de snelst groeiende economie ter wereld is geworden. Vicepresident Bharrat Jagdeo zegt dat het absoluut noodzakelijk is dat vrouwen, het fundament van de samenleving, in de toekomst een groter deel van de beroepsbevolking uitmaken. ‘’Om dit te bereiken, heeft de regering een veelzijdig plan gelanceerd om stereotypen te doorbreken die suggereren dat alleen de man de kostwinner van het huis is. Historisch gezien hebben we niet genoeg vrouwen in ons personeelsbestand. Dit is om culturele redenen en om andere redenen, dus we moeten vrouwen integreren”, zei Jagdeo.

Aangezien activiteiten in de oliesector verdere groei blijven stimuleren in de landbouw, de bouw, de dienstensector, het toerisme en andere industrieën, zei Jagdeo dat het land zijn omslagpunt zal bereiken met werkgelegenheid.

Hij zei dat het van cruciaal belang is dat de regering voortvarend handelt om de beroepsbevolking met 50 – 60 procent uit te breiden. Als meer vrouwen mondig worden, gelooft de vicepresident dat de kloof kan worden gedicht. Hij zei dat dit de noodzaak niet wegneemt om gebruik te maken van de expertise van de Guyanese diaspora. Jagdeo zei dat dit een gebied is waarvoor de regering zich zal blijven inzetten.

Jagdeo zei dat met het deeltijdbaanprogramma dat Guyana heeft, er een cultuur wordt gecreëerd dat steeds vrouwen buitenshuis gaan werken. Hij benadrukte ook het belang van de rol van het ministerie van Onderwijs bij het bijscholen van onderwijzers en het moderniseren van instellingen, aangezien Guyana de ontwikkeling wil versnellen. “Het is dus een overheidsbeleid om meer vrouwen te hebben die de ontwikkeling van dit land ondersteunen en we hebben sterke, intelligente vrouwen in het kabinet om de leiding hierover te nemen door hun respectievelijke portefeuilles te gebruiken.”

Vorig jaar werd Guyana door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) gewaarschuwd voor de gevolgen van een tekort aan arbeidskrachten voor de economische groei. De ILO zei in haar rapport dat Guyana meer dan 60 procent van de technische vaardigheden mist die nodig zijn om het snelle tempo van ontwikkeling bij te houden. Het benadrukte ook dat het land niet genoeg afgestudeerden aflevert om aan de groeiende vraag te voldoen.

De Guyanese autoriteiten maken vorderingen met de oprichting van het Guyana Technical Training College Inc. ExxonMobil Guyana ondersteunt dit initiatief samen met andere belangrijke belanghebbenden, zoals de hoofdaannemer, SBM Offshore. De instelling is bedoeld om Guyanese werknemers training en certificering van wereldklasse te bieden op vijf belangrijke vaardigheidsgebieden: elektrisch, mechanisch, instrumentatie, procesoperaties ter ondersteuning van de olie- en gasindustrie, evenals civiele en bouwconstructies ter ondersteuning van de bredere economie.

De regering heeft ook leningen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank  (IDB) en de Wereldbank gebruikt om de competenties van haar mensen uit te breiden. In 2021 lanceerde de regering de Guyana Online Academy of Learning, met als doel 20.000 beurzen te verstrekken om online programma’s op tertiair niveau na te streven via partnerschappen met gerenommeerde internationale universiteiten.

More
articles