Goudprijs behaalt hoogste punt in acht maanden

De goudprijs is tijdens de handel van vandaag stevig gebleven – met een piek van edelmetaal vanmorgen op USD 1.880 per ounce, te midden van groeiende verwachtingen van minder agressieve verhogingen van de Federal Reserve (de Fed) deze maand. De piekprijs van vandaag lag binnen een haarbreedte van het hoogste punt in acht maanden dat het gistermiddag registreerde toen goud steeg tot USD 1.881 per ounce. De prijzen van gisteren zijn licht gedaald tot USD 1.874 per ounce, maar blijven 0,22 procent hoger dan de slotkoers van gisteren in de huidige handelssessie. Dit komt met de verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta’s na een robuust 2022, waarbij het metaal een omgekeerde relatie heeft met de greenback. Er zijn ook groeiende verwachtingen dat de Fed de rente volgende maand slechts met 25-50 basispunten zal verhogen, die momenteel is vastgesteld op 4,25-4,5 procent.

Deze meer versoepelende vooruitzichten staan ​​in contrast met de bullish benadering van de centrale bank vorig jaar. De Fed verhoogde in de herfst en winter snel de rente om de inflatie tegen te gaan, die in september een hoogtepunt bereikte van 8,2 procent en later in het jaar afnam tot 7,1 procent in november.

Goud heeft ook een reputatie als vlucht-naar-veiligheidsactiva, dat ook investeerders heeft gelokt te midden van de verwachtingen van een scherpe economische neergang.  Rupert Rowling, marktanalist bij Kinesis Money, zei: “De geweldige run van goud gaat door met het edelmetaal dat nu acht maanden op het hoogste niveau handelt. Een verzwakking van de dollar en de verwachting dat de laatste grote renteverhogingen van de Federal Reserve al achter de rug zijn, hebben ideale omstandigheden gecreëerd voor goud om zijn indrukwekkende herstel, dat begin november begon, voort te zetten.”

Goud herstelt zich van de inzinking van september

De terugkeer naar de gunst van goud volgt op het wegglijden van het veilige edelmetaal van de rally van afgelopen voorjaar. Goud steeg begin maart tot maar liefst USD 2.043 per ounce na de Russische invasie van Oekraïne, met de daaropvolgende volatiliteit in de economie die investeerders naar goud dreef. De prijzen bleven de hele lente hoog, voordat ze in de zomer daalden, te midden van zowel de krachtige reactie van de Fed als de stijgende inflatie, waarbij de prijzen in september daalden tot slechts USD 1.627 voordat ze zich in de winter stabiliseerden.

Rowling voerde aan dat de laatste rally op de proef zal worden gesteld door de publicatie van de laatste Amerikaanse inflatiegegevens, die hij een “belangrijk referentiepunt” noemde voor “handelaren en investeerders om de macro-economische situatie van ‘s werelds grootste economie te beoordelen”.

Hij legde uit: “De enige aanhoudende zorg over de indrukwekkende rally van goud is dat het gebaseerd is op sentiment in plaats van op feiten. Goud won in december ondanks een renteverhoging door de Fed en wint nu nog steeds, ook al wordt verwacht dat de Fed tijdens haar volgende vergadering opnieuw haar benchmarkrente zal verhogen. Er zijn daarom maar één of twee negatieve datapunten of een verrassende zet van de Fed nodig om een ​​abrupte ommezwaai voor goud te veroorzaken.”

Craig Erlam, senior marktanalist bij OANDA, was benieuwd of de markt toekomstige opwaartse schommelingen zou corrigeren. Hij zei: “Voorlopig staat het edelmetaal voor sterke weerstand rond USD 1.880- USD 1.920, een regio waar we de afgelopen jaren veel activiteit hebben gezien. Het momentum blijft gunstig, maar dat kan veranderen nu de prijs dat bereik van USD 40 op de proef stelt.’’

More
articles