Coutinho: ‘Inbeslagname euro 19,5 miljoen heeft veel negatieve consequenties gehad voor Suriname’

Het gerechtshof Amsterdam (Nederland) heeft gisteren besloten, dat het strafvorderlijke beslag dat in april 2018 te Schiphol is gelegd op een geldzending uit Suriname van euro 19,5 miljoen euro in contanten, opnieuw wordt opgeheven. Dit heeft het hof in Amsterdam gisterochtend beslist, na verwijzing door de Hoge Raad. Het hof verklaart het klaagschrift gegrond en gelast de teruggave van: Euro 4.500.000,00 (vier miljoen vijfhonderdduizend Euro) aan de Finabank, Euro 10.000.000,00 (tien miljoen Euro) aan Hakrinbank en Euro 4.999.000,00 (vier miljoen negenhonderdnegenennegentigduizend Euro) aan De Surinaamsche Bank (DSB).  Voormalig DSB-directeur Steven Coutinho zegt in gesprek met De West, dat het Nederlands Openbaar Ministerie meerdere keren heeft laten zien dat het deze zaak niet zomaar heeft laten zitten, want er was al eens in 2019 een positieve uitspraak geweest, die het Openbaar Ministerie vervolgens heeft gebracht naar de Hoge Raad in hoger beroep. “De vraag is nu of het Openbaar Ministerie het hierbij zal laten, want het probleem is dat er een precedent bij elke uitspraak komt als die niet wordt vervolgd, dan zal dit vervolgens een precedentwerking hebben op alle andere cases die hierna komen.

Deze case zal als voorbeeld worden ge-bruikt, waarbij het Hof van Noord-Holland heeft aangegeven, dat Suriname gewoon gelijk had”, aldus Coutinho. Volgens hem zal het Openbaar Ministerie (OM) het niet hierbij laten. “Maar laten we hopen dat zij moe geworden zijn van deze casus bespelen, want de Surinaamse economie is er niet gezonder van geworden.”

Coutinho zegt verder, dat er heel veel ne-gatieve consequenties zijn geweest na deze inbeslagname. ‘’Met al deze negatieve consequenties moeten wij rekening houden, anders zijn we weer maanden/ jaren verder’’, aldus Coutinho. Daar zullen juridische kosten aan gekoppeld zijn, waardoor buitenlandse partners, verzekeringsmaatschappijen, geldzendingsmaatschappijen etc., met arendsogen zullen kijken naar Suriname. Coutinho hoopt deze zaak nu met rust gelaten kan worden. ‘’Let’s just move on en dat is mijn hoop. Het OM heeft langer dan vier jaar zijn poot stijf gehouden en dat heeft enorme gevolgen gehad voor onze economie.” Coutinho vraagt zich af, wat het OM eigenlijk hieruit wilde halen. “Een redelijk fragiel land met een ontzettend fragiele economie nog langer aan het lijntje houden met alle negatieve financiële consequenties van dien. Suriname heeft positief nieuws nodig en ik begrijp dat het OM juridische overwegingen neemt en geen economische, maar het nut ervan is nooit duidelijk geweest”, benadrukt Coutinho.

Vertrouwen?

Volgens advocaat Antoon Karg, kan het effect van het vonnis lijken op een herstel van vertrouwen in het Surinaams financieel stelsel. “De motivering duidt er echter op, dat het Openbaar Ministerie in Nederland niet tijdig de Surinaamse handelsbanken heeft kunnen of willen vervolgen, mede vanwege het ontbreken van informatie die de Surinaamse autoriteiten hadden moeten aanleveren. Van een herstel van vertrouwen is dus geen sprake. Van de gunstige werking van het vrijgeven van middelen en het opheffen van het beslag, op de bredere economie en op de financiële sector is wel sprake. De bankdirecteuren die aan de algemene vergadering van aandeelhouders van hun respectievelijke banken een goede uitkomst hadden voorspeld, zijn hiermee bevestigd in hun optimisme. De Surinaamse consument heeft juist op dit moment baat bij een verbeterd en onbelemmerd betaalverkeer met het buitenland’, aldus Karg.

More
articles