SURINAME BIEDT AANTREKKELIJKE PRODUCTIEDELINGSCONTRACTEN

De Surinaamse regering probeert meer investeringen aan te trekken bij de internationaal bekende aardolie- en aardgasbedrijven, die nodig zijn om offshore Suriname te verkennen en te ontwikkelen.

Dit omvat het opzetten van grote productiedelingscontracten of PSC’s uit de energie-industrie. De 30-jarige PSC’s, die tot 10 jaar langer zijn dan vergelijkbare contracten die door andere Latijns-Amerikaanse landen worden aangeboden, geven oliemaatschappijen veel tijd om met succes eventuele ontdekkingen van koolwaterstoffen te ontwikkelen en te exploiteren. Suriname heeft ook een laag royaltytarief van 6,25% vastgesteld om dringend noodzakelijke buitenlandse energie-investeringen aan te trekken. Dat percentage, hoewel hoger dan de 2% die door de regering van Guyana is ingesteld voor het door Exxon geleide consortium dat het Stabroek-blok exploiteert, is een van de laagste in Latijns-Amerika.

De olieroyalty’s in Argentinië bedragen 12% van de bronproductie. In Brazilië wordt een royalty van 15% gevraagd over de waarde van de geproduceerde olie, terwijl ze in Colombia van 8% tot 25% en in Ecuador tussen de 12,5% en 18,5%.

AANTREKKELIJKE INVESTERING

De aantrekkingskracht van Suriname voor de kust wordt versterkt door het gegeven dat de tot nu toe ontdekte olie licht tot middelgroot is met een laag zwavelgehalte. Dit betekent dat ze goedkoper en gemakkelijker te raffineren is tot brandstof van hoge kwaliteit, en dat de winning ervan gepaard gaat met lage koolstofkosten in vergelijking met de zwaardere zure oliesoorten die in Venezuela, Colombia en Ecuador, worden geproduceerd. Projecten in Suriname hebben een geschatte break-even prijs van USD 40 per vat Brent, die naar verwachting verder zal dalen naarmate de ontwikkeling vordert en vitale infrastructuur wordt aangelegd. Om deze redenen is offshore Suriname een aantrekkelijk investeringsrechtsgebied voor internationale energiebedrijven, vooral als men bedenkt dat veel Latijns-Amerikaanse landen veel hogere break-even prijzen hebben. Volgens Staatsolie, zijn er gegevens verkregen die wijzen op offshore Suriname die tot 30 miljard vaten winbare olie-equivalenten bevatten. De nationale oliemaatschappij en industrietoezichthouder Staatsolie, heeft onlangs de Demerara Bid Round voor 2022/2023 gelanceerd, waarvan de biedingen op 31 mei 2023 worden afgesloten. Deze bestaat uit zes blokken (63 tot 68) in offshore Suriname, die gelegen zijn ten noordoosten van de bestaande diepwaterblokken waar ontdekkingen zijn gedaan. Het Staatsolie-areaal wordt schaars verkend en de bestaande seismische en andere gegevens wijzen op een aanzienlijk koolwaterstofpotentieel. Dit bouwt voort op de biedronde voor ondiep water die eind 2021 werd afgerond, waarbij drie blokken werden toegekend aan Qatar Petroleum, TotalEnergies en Chevron. Als Suriname dat aanzienlijke koolwaterstofpotentieel op de juiste manier kan benutten, zal het een aanzienlijke economische meevaller opleveren voor onze ongeveer 600.000 inwoners. Om dat mogelijk te maken, moeten er veel obstakels worden overwonnen. De meest directe is de beslissing van Apache en TotalEnergies om het nemen van een financiële investeringsbeslissing voor het exploiteren van Blok 58 uit te stellen vanwege afwijkingen in de seismische en boorgegevens.

More
articles