Zoon beruchte drugsbaron ‘El Chapo’ aangehouden

De zoon van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, is gisteren in Mexico aangehouden. Ovidio Guzmán- López is gearresteerd bij een politieoperatie in Culiacan, een stad aan de westkust van Mexico. Na de operatie zouden daar wegen zijn geblokkeerd en probeerden gewapende groepen de controle over het vliegveld over te nemen. Kort na de aanhouding van Guzmán-López, zijn er volgens lokale media, schietpartijen in de buurt geweest. Guzmán- López heeft sinds de arrestatie van zijn vader, een belangrijke positie binnen drugskartel Sinaloa. Zijn vader zit momenteel in de Verenigde Staten een levenslange gevangenisstraf uit voor moord, drugssmokkel en witwassen.

Mexicaanse media zeggen dat er ook geschoten werd bij een gevangenis in de stad en dat er mogelijk sprake was van een ontsnappingspoging. Op sociale media gaan beelden rond van gewapende mannen in een ziekenhuis, vermoedelijk omdat mensen met schotwonden behandeling nodig hebben. Zeker twee mensen zouden zijn omgekomen. Ook mensen van de Nationale Garde zijn gewond geraakt.

Ook bij het vliegveld werd volgens Mexicaanse media flink geschoten. Een vliegtuig van Aeromexico is geraakt door een kogel, maar volgens de luchtvaartmaatschappij zijn er geen medewerkers of passagiers gewond geraakt. De luchthaven is uit voorzorg de rest van de dag gesloten. De politie raadt de inwoners van Culiacan aan om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Guzmán-López zat in 2019 ook al korte tijd vast. Toen is hij op verzoek van president Manuel Lopez Obrador, snel vrijgelaten, omdat anders een bloedbad dreigde. De president was bang dat er veel slachtoffers zouden vallen onder de burgerbevolking tijdens vuurgevechten tussen kartelleden en veiligheidstroepen. De Verenigde Staten hadden een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor een tip die zou leiden tot de arrestatie van Guzmán-López.

 

More
articles