‘Lula’ belooft Amazone te beschermen

Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva was van 2003 – 2010 president van Brazilië en is op 1 januari, voor de tweede keer beëdigd als president van de grootste democratie en olieproducent in Latijns-Amerika. In zijn inaugurele rede, sprak Lula over zijn plannen om ongelijkheid, discriminatie en bedreigingen voor de Braziliaanse democratie aan te pakken. Hij heeft ook beloofd het milieu te beschermen. “Het is tijd om investeringen te doen en Brazilië te her-industrialiseren. Om de klimaatverandering opnieuw te bestrijden en voor eens en voor altijd een einde te maken aan de verwoesting van onze bomen, voornamelijk de Amazone.’’

Om dit doel na te streven, heeft de nieuwe president Marina Silva benoemd tot zijn minister van Milieu. Silva staat bekend als pleitbezorger voor de bescherming van de Amazone.

De benoeming vertegenwoordigt een belangrijke ommekeer ten opzichte van het presidentschap van Jair Bolsonaro, waarbij de ontbossing in het Amazonegebied dusdanige vormen aannam, hetgeen tot internationale verontwaardiging leidde. Opvallend is dat de nieuwe leider van de grootste olieproducent van de regio in zijn inaugurele rede niets over deze sector zei. Dagen voordat hij president werd, kondigde Lula echter aan, dat hij door Petrobras was aangesteld.

Lula nomineerde Jean Paul Prates om Petrobras te leiden. Hij zei in een tweet dat de advocaat, econoom en energiesectorexpert Prates, Petrobras naar een grote toekomst zal leiden. In een tweet zei Prates, dat Lula hem had opgedragen ervoor te zorgen dat Petrobras een referentiepunt blijft op het gebied van markt, technologie, bestuur en sociale verantwoordelijkheid.

Prates zei in augustus, dat Petrobras onder Lula jaren van kostenbesparingen ongedaan zou maken en veel zou uitgeven aan raffinage en hernieuwbare energiebronnen. Ook internationale activiteiten die de afgelopen jaren waren ingeperkt, zullen worden. Ook moet binnen 30 jaar, Petrobas evenveel investeren in schone energie als in fossiele brandstoffen. “We moeten terug naar de grote Petrobras die we vroeger waren”, aldus Prates. “Het moet zichzelf transformeren tot een wereldspeler in de energietransitie.”

Voorafgaand aan de benoeming van Prates, bracht Petrobras een Strategisch Plan 2023-2027 uit, dat plannen bevat om 18 drijvende productie-, opslag- en losschepen (FPSO) te plaatsen, voornamelijk in pre-zoutvelden voor de kust van Brazilië. In het plan zijn ook investeringen opgenomen voor het boren van 42 putten in dezelfde periode. Eerdere Chief Executive Officers (CEO) aangesteld onder het presidentschap van Jair Bolsonaro, werden regelmatig gewisseld. De laatste man die het bedrijf leidde, Caio Mário Paes de Andrade, vertrok vorige maand om te dienen in de deelstaatregering van São Paulo.

More
articles