In december 5 covid-doden in Suriname, wereldwijde stijging geconstateerd

Wereldgezondheidsorganisaties hebben in de afgelopen periode geconstateerd, dat er wereldwijd een stijging is van het aantal covid-gevallen. Ook in Suriname stijgt het aantal besmettingen. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde in de laatste week van december, dat het aantal personen dat met een covid-besmetting in een ziekenhuis wordt opgenomen, licht gestegen is.

In de periode van 1 t/m 31 november 2022, werden er 419 covid-gevallen gerapporteerd. Op dit moment worden 41 personen in de verschillende ziekenhuizen gemonitord, waarvan 3 personen op de ICU liggen. In deze periode zijn ook 5 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19, terwijl van het totale aantal besmette personen er 26 genezen zijn verklaart. Sinds de uitbraak van Covid-19 in Suriname zijn er tot nog toe 82.020 positieve gevallen geregistreerd. Het vermoeden bestaat, dat in de afgelopen periode veel personen besmet zijn geraakt met het virus, maar omdat er weinig animo is om zich te laten testen, kon dit niet bevestigd worden door desbetreffende autoriteiten.

Het ministerie van Volksgezondheid roept personen met griepverschijnselen op zich aan te melden bij de swabposten van het BOG en Tropclinic. Er kan dagelijks een swabtest afgenomen worden bij de eerder genoemde swabposten. Het ministerie houdt de cijfers van covid-besmettingen zowel nationaal als internationaal, nog steeds nauwkeurig bij.

Het ministerie roept de samenleving op zich te beschermen tegen een ernstig verloop van Covid-19 door zich te laten vaccineren. Personen die zich al hebben laten vaccineren tegen Covid-19, worden opgeroepen om een boosterprik te halen. Hiervoor is er een grote hoeveelheid Pfizer-vaccins beschikbaar.

Personen kunnen zich van maandag t/m vrijdag van 08:00 – 13:30 uur bij het BOG Medisch Centrum aan de Rode Kruislaan nr. 22 aanmelden voor het vaccineren. Helaas was dat niet vanochtend niet mogelijk en kwam een groep die zich aan wilde melden voor een boosterprik, voor een gesloten deur te staan. Aan de groep werd meegedeeld, dat een groot deel van de afdeling die de vaccinaties zet, niet is komen opdagen. Een gebelgde burger Mau-Asam, zegt tegenover de krant, dat er op deze manier gesold wordt met de gezondheid en tijd van mensen die zich willen laten vaccineren. ‘’We worden opgeroepen zich te vaccineren, maar je komt uiteindelijk voor een gesloten deur te staan. En wordt er simpel meegedeeld, dat we morgen weer langs moeten op te proberen. Dat wekt natuurlijk irritaties op‘’, zegt Mau-Asam. Het BOG Medisch Centrum, was niet bereikbaar voor commentaar.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles