SLM MAYDAY?

De SLM mag volgens de Canadese luchtvaartexpert Tomas Chlumecky, niet serieus genomen worden, omdat er al 18 maanden geen vliegtuig voor haar actief is en toch doet het ACMI met een schuld van USD 75 miljoen, zaken met haar. ACMI-leasing, ook wel wet leasing genoemd, is een overeenkomst tussen twee luchtvaartmaatschappijen, waarbij de verhuurder ermee instemt een ​​vliegtuig, bemanning, onderhoud en verzekering (ACMI) aan de huurder te verstrekken – in ruil voor betaling over het aantal uitgevoerde blokuren. In een uitgebreid betoog stelt de luchtvaartexpert via LinkedIn, dat de SLM het verprutst heeft bij vier van haar verhuurders: Boeing, AirCastle, DAE en AELF, die vervolgens hun vliegtuigen terug hebben gehaald, omdat er niet werd voldaan aan lease afspraken.

“SLM wil concurreren met KLM’s dagelijkse B777-300ER-dienst voor AMS met een enkele A340-300 en daarna een A330-200. Bij de SLM heeft niemand tot nu toe een idee van economie, vandaar USD 75 miljoen aan schulden, dat is geld dat ze jarenlang verloren heeft als Mickey Mouse-luchtvaartmaatschappij”, zegt Chlumecky. Volgens hem zal de SLM sterven, het is alleen een kwestie van tijd. “AELF heeft USD 4,2 miljoen gekregen van een Britse rechtbank, zij zou de eerste van velen moeten zijn die beslag heeft gelegd op SLM-activa. Gedurende 18 maanden heeft de SLM niets veranderd aan haar uitgaven en niets aan het bedrijfsmodel, de strategie en de visie, gewoon weer dezelfde dingen doen en andere resultaten verwachten?”, aldus Chlumecky.

Surinam Airways verwacht de Boeing 737-800 deze maand nog, maar het staatsbedrijf kampt al geruime tijd met financiële problemen. Na bijna een jaar zonder eigen vliegtuig operationeel te zijn, omdat zij verhuurders niet had betaald, werden de vorige vliegtuigen – twee Boeing 737-700 en één Boeing 777-200ER – uit de vloot verwijderd. SLM werd onder leiding van de toenmalige directie, gedwongen vliegtuigen en bemanning te leasen om operationeel te blijven.

Op 9 december maakte een overenthousiaste vice-president op zijn Facebookpagina bekend, dat de “Boeing 737-800 met als registratie PZ-TCV”, op 20 december in Suriname wordt verwacht. Toen Keerpunt meer informatie probeerde in te winnen, leek zulks niet te kloppen. Zelfs personeelsleden van SLM waren niet op de hoogte van deze datum. Keerpunt heeft wel vernomen dat het nieuwe vliegtuig nog deze maand op Zanderij moet aankomen, anders hebben onze autoriteiten andere problemen met betrekking tot de certificeringen enz. Tot dat moment zullen wij voorzichtig blijven hopen, dat de SLM niet gedwongen wordt ‘May Day’ te roepen aan het eind van deze rit. Wij hopen ook ongelijk te krijgen over het geheel, want volgens het SLM-personeel is er tot op heden toch een kans, dat de SLM net als een phoenix, uit de as zal herrijzen en haar veren zal kunnen uitslaan, indien zij het vertrouwen van haar klanten op een degelijke manier kan terugwinnen.

More
articles