DE CALCULATIES VAN ZUNDER

Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, is van mening dat je een mensleven, menselijk leed, niet in geld kan uitdrukken, en daarom vindt hij dat Nederland minimaal 20 miljard euro aan de nazaten van tot slaafgemaakten verschuldigd is. Wij vragen ons af of basis van welke calculaties en of formules, hij op dit bedrag is gekomen, op basis van hoeveel mensen het is gebaseerd. Zunder is van mening dat ofschoon de excuses door premier Rutte zijn aangeboden, er toch iets ontbreekt, omdat het vrijblijvende excuses zijn van de Nederlandse regering, en zij geen aansprakelijkheid heeft aanvaard. “Het is een pakket, waarbij het gaat om erkenning, vervolgens heb je een traject van spijtbetuigingen en het eindigt in excuses.

Bij de excuses moet je daaraan koppelen, dat je verantwoordelijk bent voor de materiële en immateriële schade, dan vaststellen dat je aansprakelijk bent daarvoor en op basis daarvan, moet je komen tot een plan en een fonds voor herstel’’, aldus Zunder. Hij stelde duidelijk, dat deze excuses niet naar tevredenheid zijn gedaan, maar is wel blij dat Rutte heeft gezegd, dat er een komma wordt geplaatst en geen punt, want dat wil zeggen dat het proces doorgaat. “Wij hopen en wensen dat dit niet eenzijdig is en dat het een dialoog wordt. Deze excuses kunnen niet geaccepteerd worden door onze organisatie, maar wat wij gaan doen, is de mensen uitleggen wat dit betekent. Zodanig gaan wij het uitleggen, dat wij het hoogtepunt stellen op 1 juli 2023. We zouden eigenlijk moeten kiezen voor een datum van verzet, zoals de mensen op Curaçao dat hebben gedaan. Dit gaat een heel complexe discussie worden”, aldus Zunder.

Het betoog van de voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie lijkt een beetje op een oud cassettebandje en het zou goed zijn, indien hij met een concreet plan komt, we vragen hem om met een concreet plan te komen, als hij daadwerkelijk wil dat er een bedrag wordt uitgekeerd in de vorm van ‘herstelbetalingen’. Tot die tijd moet Zunder genoegen nemen met het bod van de Nederlandse regering, die is gestart met excuses en de belofte dat zij ervoor zal zorgen, dat de samenleving zich bewust wordt van deze geschiedenis. Daarvoor maakt het Nederlandse kabinet geld vrij voor (geschiedenis)onderwijs, onderzoek, kunst en een maatschappelijk debat. Ook komt er een Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam, waaraan het kabinet 29 miljoen euro meebetaalt. Dat moet de tot recent eenzijdige verhalen over het slavernijverleden vanuit de koloniale machthebbers aanvullen met het perspectief van de tot slaafgemaakten.

More
articles