OM DOET ZIJN WERK CONFORM DE WETTELIJKE REGELS

BORDO EN ANDEREN GEZOCHT DOOR INTERPOL

Joël Martinus alias Bordo, ‘Money Hond’, staat sinds vorige week officieel op de website van Interpol Red Notice. Ook staat zijn signalement op de Facebookpagina van Interpol Red Notice. Ook de piloot Romaneo Kalidien en Clifton ‘Keppie’ Jongaman, staan op de Interpol Red Notice lijst. Deze verdachten worden nationaal ook opgespoord op last van het Openbaar Ministerie (OM), dat gevoeglijk heeft besloten om de International Criminal Police Organization (Interpol) in te zetten voor het signaleren van het trio. Dat meldde het OM afgelopen week in een persbericht.

In de signalering van Bordo en Jongaman wordt aangegeven, dat zij worden verdacht van medeplegen, medeplichtigheid tot moord, doodslag, deelneming aan een criminele organisatie, bedreiging met misdrijf, overtreding wet verdovende middelen en overtreding wet Money Laundering. Voor Bordo is de opsporing gestart via een interne communicatie binnen het Korps Politie Suriname, KPS, omdat hij verdacht wordt van moord, medeplegen, medeplichtigheid tot moord, doodslag, deelneming aan een criminele organisatie, bedreiging met misdrijf, overtreding Wet Verdovende Middelen en overtreding Wet Money Laundering. Een gemengde politie-eenheid in Suriname is belast met de opsporing, omdat zij aanwijzingen heeft, dat hij betrokken zou zijn geweest bij activiteiten die in nauw verband staan met de grensoverschrijdende criminaliteit. Dit speciale team van de politie is belast met een onderzoek in een zaak, waarbij een vliegtuig werd begraven en onlangs opgegraven. Op 17 november heeft deze politie-eenheid een inval gepleegd op verschillende adressen in Paramaribo en Moengo. Het woonadres van Bordo aan de Hanna’s Lustweg werd ook aangedaan, maar van hem ontbrak elk spoor. Na deze inval werd er één verdachte aangehouden te Moengo. Met betrekking tot het vliegtuig, kreeg de politie informatie die leidde tot een locatie in het oosten van Suriname. Daar zou een eenmotorig vliegtuig begraven liggen. Dit vliegtuig werd vorige maand door de autoriteiten opgegraven. Het vermoeden bestaat dat het om een drugsvliegtuig gaat, dat om nog onbekende redenen op die locatie werd begraven. Naar verluidt, zou er minimaal één persoon die belast was met de graafwerkzaamheden, spoorloos zijn verdwenen.

Piloot Kalidien wordt in verband gebracht met de drugsvangst van ruim 900 kilo op de Tafelberg en wordt ook verdacht van overtreding van de Wet Verdovende Middelen. In de Tafelberg drugsvangst heeft een gemengde eenheid van de politie en andere veiligheidsdiensten, in april 2021 maar liefst balen van 31 en 33 kilo en één baal van 50 kilo cocaïne aangetroffen.

Bij deze operatie werd er geen vliegtuig aangetroffen, maar wel een Cubaan die terstond werd aangehouden. Naar verluidt, werden er ter plekke ook tal van andere attributen aangetroffen die allemaal te maken hadden met activiteiten die behoren tot de grensoverschrijdende criminaliteit. De aangehouden Cubaan verklaarde, dat hij voor de piloot Romaneo Kalidien van het luchtvaartbedrijf 9 Aviation werkte.  Naar wij vernemen, was er vanaf dat moment geen spoor meer te bekennen van de piloot. Vanaf deze week staat Kalidien tevens op de Interpol website onder de noemer ‘Red Notice’. Hij wordt door Suriname gezocht voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen (Wet van 12 februari 1998 tot vaststelling van de Wet op de verdovende middelen, zoals die na wijziging luidt) en deelname aan criminele organisatie (art.188 Surinaams Wetboek van Strafrecht).

Het OM liet in zijn persbericht weten, dat het signaleren van een gezochte persoon via Interpol slechts één van de middelen is waarvan gebruik kan worden gemaakt om verdachten internationaal op te sporen en voorlopig aan te houden in afwachting van uitlevering of soortgelijke juridische stappen. Internationaal kan het OM gebruik maken van onder meer verdragen en justitiële en politiële samenwerkingen, die steeds hun nut en effectiviteit hebben bewezen. Ook in deze zaak wordt gebruik gemaakt van deze mogelijkheden. Met deze signaleringen heeft het OM naar onze mening, het juiste signaal afgegeven om duidelijk te stellen dat het alle middelen zal inzetten om de drugsmaffia die reeds jaren opereert in ons land, te bestrijden. De voormelde verdachten zijn het topje van de ijsberg en er zullen naar verluidt, veel meer koppen rollen.

More
articles