Vanaf 19 december accepteert Radiologie AZP geen SZF-garantiebrieven

Radiologen van de afdeling Radiologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), hebben in een schrijven aan de SZF-directeur meegedeeld, dat met ingang van maandag 19 december 2022, de afdeling geen garantiebrieven en verwijsbrieven van het Staatsziekenfonds (SZF), zal accepteren. De minister van Volksgezondheid, is ook van dit besluit op de hoogte gesteld.

De radiologen hebben namens de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) en met de technische commissie van het SZF samen met de actuaris van Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (SURVAM) en alle particuliere radiologieklinieken, de tarieven berekend middels een consensus rekenmodel met een landelijk karakter. De afdeling Radiologie verklaart, dat er geen andere medische instantie of discipline in Suriname is, die dit heeft weten te bereiken. Per 1 januari 2022 heeft de Survam deze tarieven met terugwerkende kracht (twk) uniform geëffectueerd voor alle radiologieklinieken conform de gemaakte afspraken.

De brief aan het SZF luidt als volgt: ‘U heeft sinds maart 2022 de gelegenheid geboden gekregen deze actuaris gevalideerde radiologie tarieven van het AZP c.q. het NZR met extra korting tegen de kostprijs over te nemen.

U heeft ons sinds maart 2022 herhaaldelijk voorgehouden dat het SZF de nieuwe tarieven gaan honoreren met t.w.k. per 1 januari 2022. Het SZF zou ‘even wat tijd’ nodig hebben om dit als hamerstuk te passeren, want het proces is immers multidisciplinair en minutieus ontdaan van onzuiverheden en inefficiënties en mede gecontroleerd door de SZF technische deskundigen zelf. Nu, te elfder ure, weigert u ons de voorgehouden aanpassing.‘

Het SZF heeft de particuliere klinieken sinds maart-augustus 2022 intussen al twee verhogingen gegeven van dezelfde actuaris gevalideerde radiologie landelijke tarieven maar dan tegen marktconforme prijzen. ‘’Door deze dubbele standaard te stellen, geeft u er meer prioriteit aan om radiologische zorg af te nemen bij de particuliere klinieken. Uw standpunt kunnen wij helaas niet begrijpen. Toch zullen wij het respecteren en kunnen u verder van dienst zijn door al uw verzekerden naar de particuliere klinieken te verwijzen, mochten deze zich aanmelden bij onze balies.‘’

More
articles