Somohardjo: ‘Een geherstructureerde overheid is goed voor het land’

Het project Landsdienarenregistratie zal per 31 december afgesloten worden.  Bronto Somohardjo, minister van Binnenlandse Zaken verklaarde met deze stopzetting, niet-geregistreerde ambtenaren vanaf 1 januari 2023, geen salaris meer zullen ontvangen. Het doel van deze Verplichte Landsdienarenregistratie, is onder andere om de loonkosten van het overheidspersoneel, drastisch terug te brengen. “Indien een ambtenaar verzuimt zich te registreren,  zal dat aangemerkt “worden als plichtsverzuim. Indien een ambtenaar zich niet registreert, zal de regering het loon bevriezen, totdat de ambtenaar zich heeft aangemeld.”

Somohardjo vertelde dat de ambtenarenregistratie momenteel super verloopt. Volgens hem hebben duizenden mensen zich al geregistreerd. “Van verschillende kanten worden we gevraagd mee te doen aan de registratie. Of het nou vanuit de districten komt of het nou vanuit de brandweer is of vanuit de veiligheidsdienst.” Dit betekent volgens Somohardjo dat een ieder mee wil doen met het herstructureren van de overheid. “Dat is belangrijk, want een geherstructureerde overheid, is goed voor het land”, aldus Somohardjo.

Hij stelde ervan op de hoogte te zijn, dat men van mening is dat dit niet op een wettelijke basis geschiedt. Somohardjo is van mening, dat wij niet naar de problemen moeten kijken, maar naar de oplossingen. “Als het zo zou zijn, dat dit niet op wettelijke basis geschiedt, dan zal de regering samen met het parlement ervoor zorgen, dat er wel een wettelijke basis komt, voordat de sancties worden opgelegd.” Met deze registratie, kan volgens Somohardjo, de demotivatie onder de ambtenaren weggewerkt worden.

More
articles