JIT EN DNV ZULLEN ILLEGALE WISSELKANTOREN AANPAKKEN?

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft naar onze mening, van alles uit de kast getrokken om de steeds stijgende wisselkoers te beteugelen. Volgens de moederbank is de wisselkoers geen opzichzelfstaand vraagstuk, hoewel de indruk helaas wel ontstaat alsof er sprake is van een ‘stand-alone’ vraagstuk op grond van de vele commentaren. De CBvS heeft door middel van enkele rekenmodellen gebaseerd op economische fundamenten, getracht na te gaan in welke mate de wisselkoers in lijn is met de economische fundamenten. Tot nu toe is dat naar onze mening, geen succesvolle aanpak geweest, want de huidige feitelijke marktkoersen wijken enigszins af van de waarden die buiten worden gevraagd/betaald.

President Chandrikapersad Santokhi stelde afgelopen maandag tijdens een persconferentie, dat met betrekking tot de overheidsbegroting, de uitgaven groter zijn dan de inkomsten en op sommige beleidsgebieden er sprake is van onderbesteding. Om de verdiencapaciteit van de economie op te voeren, zal de regering niet alleen een aantal overheidsinkomsten moeten verhogen, maar ook een aantal overheidsuitgaven moeten verminderen.  Ook het wisselkoersvraagstuk baart de regering enorme zorgen, vandaar dat Santokhi stelde, dat er verschillende juridische en politionele acties zullen worden ingezet om het wisselkoersprobleem aan te pakken. Hiermee bedoelde Santokhi, dat de Illegale wisselkantoren zullen worden aangepakt door het Justitieel Interventie Team (JIT) en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). Aangezien de moederbank niet kan handelen volgens de wet, is dan de volgende stap om de justitiële autoriteiten in te zetten en daarmee de illegaliteit uit de weg te helpen. Wij vragen ons af, hoe dit proces eruit moet zien. Gaan JIT en DNV de personen die achter deze illegale transacties zitten, opsporen voor de strafbare feiten die tegen de wet ingaan? Wij zijn heel benieuwd hoe deze aanpak zal worden uitgevoerd, daarom willen wij graag nadere uitleg van de regering met betrekking tot deze kwestie. Wij juichen natuurlijk elke vorm van ordehandhaving en het indammen van criminaliteit toe, maar willen ook weten welke maatregelen hier worden ingezet.

De wisselkoers die wij momenteel hebben in het land, wordt volgens de CBvS, voornamelijk door andere, niet-economisch gebaseerde factoren bepaald. De Centrale Bank heeft al meerdere malen onderstreept, dat de marktwerking op de valutamarkt conform het programma met het IMF, in beginsel geheel vrij en zonder beïnvloeding van de autoriteiten moet zijn. Dit is volgens Keerpunt, een bijzonder grote uitdaging voor Suriname als kleine open economie. Uit een onderzoek van de CBvS naar de vaststelling van de aan- en verkoopkoersen bij de banken en de wisselkantoren, werd primair de factor ‘vraag en aanbod’ en de wisselkoers van de concurrent genoemd als uitgangspunt, zonder daarbij andere economische factoren in acht te nemen. De vraag is waarom dit instrument op zo een manier is geïmplementeerd, want het lijkt naar onze mening dan niet realistisch, gezien de huidige ontwikkelingen op het wisselkoersenfront. Wij zullen de hoop niet opgeven, maar het zal wel een heel aangename ontwikkeling zijn als wij een beetje stabiliteit terug kunnen zien en dat begint met een nieuwe kandidaat voor minister van Financiën. Wij hopen niet dat de regering het in haar hoofd haalt,  een of andere concessiehouder te overwegen of een snotaap zonder ervaring die denkt dat hij God is, omdat hij in een Porsche kan rondrijden. Laat die snotaap a.u.b. bij het SZF en maak ons allen niet het leven zuur. Het volk heeft eindelijk door dat je stabiliteit wel kan eten en een kundige, capabele en integere persoon als minister van Financiën is daarbij essentieel

More
articles