De Centrale Bank van Suriname (CBvS), heeft afgelopen week uitgehaald naar elk medium dat vindt dat de wisselkoers abnormaal stijgt. De moederbank is zelfs zover gegaan om de berichten “suggestieve berichtgeving” te noemen en te stellen, dat de gemaakte analyses over de extreem hoge wisselkoersprognoses, geen economische en rationele grondslag hebben en slechts de bedoeling hebben, paniek in de gemeenschap te veroorzaken. Keerpunt heeft zeker tot twee keer toe de tekst van de Centrale Bank moeten lezen en vervolgens konden wij het niet bevatten, omdat de inhoud van dit schrijven werkelijk nergens op sloeg en omdat de Centrale Bank naar onze mening, de lezers in de maling neemt met deze reactie. Het is absoluut geen vals nieuws, dat de wisselkoers dagelijks met een paar centen stijgt, want de wisselkoersen bij de cambio’s liggen nu al boven de SRD 32 en dit zien we dagelijks bij de wisselkoersnoteringen die worden gepubliceerd door de wisselkantoren.
De wisselkoersen die staan vermeld op de website van de moederbank, verschillen op sommige dagen echt behoorlijk, en nergens in het land kan je daarbij vreemde valuta kopen tegen die prijs. Dus nogmaals: wie houdt wie voor de gek? De moederbank mag dan blijven zeggen, dat zij de Surinaamse samenleving erop wil attenderen, dat zij waakzaam moet zijn voor berichten die slechts bedoeld zijn om wanorde te scheppen op de valutamarkt en de koers onterecht, verder opdrijven. Maar de officiële media publiceren actuele zaken en geen fake news, zoals er op sociale media wordt verspreid. Het wisselkoersenprobleem duurt naar onze mening allemaal veel te lang. De CBvS benadrukt al maanden, dat zij binnen haar beleidsmogelijkheden samen met de regering en andere stakeholders, bezig is structureel de problematiek rond de valutamarkt aan te pakken. Maar dat is al vanaf juni zo! De CBvS vraagt elke burger tevens om zijn of haar verantwoordelijkheid te kennen, door niet mee te gaan met de negatieve sentimenten en af te zien van de aankoop van vreemde valuta tegen hogere dan door de CBvS gepubliceerde koersen. Maar wij willen de moederbank erop attenderen, dat de grote vraag naar vreemde valuta niet afkomstig is van de burgers die een paar US-dollars of euro’s kopen om te sparen. Het probleem ligt hoofdzakelijk bij het bedrijfsleven en de cambio’s, die bewust druk op de koers uitoefenen. Wij vragen ons af, wat er zou gebeuren als de cambio’s voor een bepaalde tijd worden gesloten en de banken alleen valuta zouden verkopen. Wij zijn heel benieuwd wat die ontwikkeling met zich mee zou brengen, want de afgelopen maanden heeft niets ervoor gezorgd dat de wisselkoers stabiel is gebleven. Er moet eindelijk een rigoureuze stap worden ondernomen. De vraag is nu welke belangen er spelen en wat de volgende stap is die door onze monetaire autoriteiten zal worden genomen, want dit werkt niet!
De Financial Action Task Force (FATF) heeft in verscheidene case studies, duidelijk het verband gelegd tussen geldovermakingen en geldwisselactiviteiten en money laundering voor alle drie fasen in het proces: plaatsing, verbergen en integratie. In sommige gevallen vindt ook financiering van terrorisme plaats. De risico’s van money laundering en financiering van terrorisme zijn gerelateerd aan cliënten, bedrijfseigenaren en agenten. De case studies van FATF tonen ook het verband aan tussen geldovermakingen en criminele activiteiten zoals fraude, mensenhandel, smokkel, drugshandel en andere economische delicten. Alleen op basis van deze bevindingen, zouden de cambio’s al niet meer op zo een manier kunnen voortbestaan in ons land. Wat zullen de beslissingen van de regering zijn om uiteindelijk wisselkoersstabilisatie te realiseren?