Ex-accountmanager DSB in valutazwendelzaak voorlopig in vrijheid gesteld

OM eist ruim 3 jaar voor witwassen

Eind oktober 2021 werd bekend, dat Anoeradhadebie M., accountmanager van de Surinaamsche Bank (DSB), op verdenking van verduistering, oplichting, overtreding van de Wet Money Laundering en valsheid in geschrifte, was aangehouden.  DSB maakte naar aanleiding van deze kwestie in een schrijven bekend, dat na uitvoerig intern onderzoek is gebleken, dat de eerdergenoemde vermeende handelingen buiten de bank om heeft gepleegd en dat er geen andere medewerkers van DSB hierbij betrokken zijn. “DSB zelf heeft geen financiële schade geleden. De bank betreurt deze activiteiten ten zeerste, het vertrouwen in de medewerkster is ernstig geschaad en zij werd ontslagen.

De zaak wordt verder extern door de justitiële autoriteiten onderzocht. DSB stelt haar klanten altijd als prioriteit en zorgt er door middel van de interne beheersmaatregelen voor, dat het vertrouwen dat haar klanten hebben gesteld in DSB, altijd is gewaarborgd”, aldus het schrijven van DSB vorig jaar.

Dubieuze transacties

De politie had M. toen al in verzekering gesteld, nadat een aantal benadeelden aangifte tegen haar hadden gedaan. Deze zaak werd overgedragen aan de afdeling Fraude.  M. verklaarde bij de politie, wat haar rol is geweest. Naar aanleiding van haar handelingen, stonden ondernemers grote bedragen in SRD af, waarna door tussenkomst van de latere verdachte, deze buiten de bank om werden gewisseld. Vervolgens benaderde M. bekende cliënten die grote saldi op hun valutarekening aanhielden, voor een zeer lucratieve korte termijn belegging. Daarbij zouden ze een rendement van tussen de 7,5 – 10 procent cash kunnen ontvangen. De zwendel zou enkele maanden voortduren, totdat M. het geld van bepaalde mensen niet kon verklaren en of teruggeven. Ook vernam de redactie, dat de accountmanager sinds 2020 deze dubieuze transacties pleegde en dat de bedragen steeds groter werden. Deze zaak kwam aan het rollen toen een ondernemer aangifte deed van een benadeling van SRD 1 miljoen.

Openbaar Ministerie

Afgelopen dinsdag eiste het Openbaar Ministerie (OM) een straf van 3 jaar en 6 maanden tegen M. De advocaten Benito Pick en Vinay Moerahoe zullen op 10 januari pleiten voor hun cliënt. Tijdens de behandeling van de zaak afgelopen dinsdag, verzochten de raadslieden de rechter om hun cliënt in vrijheid te stellen. De magistraat wees het verzoek toe en stelde Anoeradhadebie M. voorlopig in vrijheid.

Cambiohouder

Binnen het ondernemerscircuit meldden vorig jaar oktober dagelijks meerdere mensen, dat ook zij zijn benaderd en of benadeeld waren door deze bankmedewerker. Een van de benadeelden, de zoon van cambiohouder J.H., wilde zijn geld terugkrijgen en nam het recht in eigen hand. Hij beroofde M. van haar vrijheid en mishandelde haar. Hij werd later door de politie aangehouden.

More
articles