WAAR BLIJFT HET SLM-VLIEGTUIG?

Het interim-managementteam van Surinam Airways, bestaande uit Steven Gonesh, Santosh Baidjoe en John Vrede, heeft begin oktober de president en clusterministers, breedvoerig geïnformeerd over de huidige stand van zaken en tevens een uiteenzetting gegeven van de plannen die worden uitgevoerd om inkomsten te genereren en verder op eigen kracht de operatie te continueren c.q. verduurzamen. Volgens de laatste ontwikkelingen, had er toen al een ondertekening plaatsgevonden van de LOI met de lessor van de B737-800 en het streven was om de lease in korte tijd af te ronden. We zijn over twee weken al in de maand december en hebben tot nu toe geen nieuws over een nieuw vliegtuig, of als er überhaupt dit jaar nog een zal aankomen op Surinaamse bodem. Voor wat betreft de schuldpositie van de SLM, wordt er naar verluidt een traject uitgewerkt, om het vertrouwen terug te brengen, want het is belangrijk dat de vliegoperaties normaal voortgang vinden. Maar de belangrijkste vraag in dit geheel is: Waar blijft het ‘nieuwe’ SLM-vliegtuig? Het duurt naar onze mening, allemaal veel te lang en het moment dat er reeds was bepaald, is nu gepasseerd. De mensen die zouden zorgen voor de opstart van de SLM, hebben het hazenpad gekozen en anderen hebben ingezien dat de redding van dit staatsbedrijf, gewoon een ondankbare job is, zolang er zoveel politieke bemoeienis is.

Tot op heden beschikt de SLM niet over een nieuwe directeur en president-commissaris. Het bedrijf heeft een waarnemend directeur die naar wij vernemen, tot begin volgend jaar wil aanzitten. De aandeelhouder/Staat zal zich vervolgens moeten beraden, om invulling te geven aan deze functie en ook vaststellen, welke aanpassingen er binnen de organisatie moeten plaatsvinden om de SLM weer gezond te maken. Wij vinden dit allemaal zeer triest, want de SLM was enkele maanden geleden goed op weg, maar toen werden alle accenten verlegd, waardoor er intern chaos ontstond. De CEO vertrok met zijn gezin, de president-commissaris bedankte en de juridisch adviseur werd ook in zijn hemd gezet voor zijn facturen. Alsof de SLM nog meer chaos nodig had, want ze kan nog steeds niet optimaal functioneren, gezien zij al geruime tijd aan het onderhandelen is voor de aanschaf van vliegtuigen die alvast kunnen opereren binnen de regio. Het streven is erop gericht, dat er ook gewerkt wordt aan het zelf kunnen inzetten van vliegtuigen voor de Mid-Atlantische route, maar er blijkt steeds een ander probleem te ontstaan. De SLM die al geruime tijd in grote financiële problemen verkeert, lijkt nu echt aan de grond te zitten. Het lijkt nu bijna onmogelijk om het veelbesproken herstelplan nog uit te voeren, want het werd gesaboteerd door verschillende leden van de Raad van Commissarissen (RvC).

Volgens de laatste ontwikkelingen, heeft de ondertekening van een LOI met de lessor voor een B737-800 plaatsgevonden voor de SLM. Het streven is om de lease snel af te ronden. Naar onze mening klinkt dit als een oude grammofoonplaat, want in de tussentijd van sprookjesverhalen, zit het cabinepersoneel al meer dan twee jaar thuis, en zijn hun vliegcertificaten vrijwel waardeloos geworden. Daarbij liggen er ook nog zoveel schuldeisers op de loer, ofschoon de directie en het personeel van de luchtvaartmaatschappij van alles hebben geprobeerd om het bedrijf draaiende te houden. Het lijkt nu op een gebed zonder einde voor de SLM. Wat is er eigenlijk over van de SLM behalve het personeel, want op een groot deel van de onroerende goederen is reeds beslag gelegd, waarvan op bepaalde zelfs voor de derde keer. Hoe kan de SLM überhaupt nog gered worden, als schuldeisers die zich nu in rap tempo aanmelden, en cito over hun geld wensen te beschikken? Is er nog hoop voor de SLM, want het ziet er nu echt slecht uit!

More
articles