Besluiteloosheid regering leidt tot toename dieselsmokkel

Terwijl de internationale prijs van diesel blijft stijgen vanwege een schaarste, wordt in Suriname het uitvoeren van een voorgestelde maatregel om de prijs van brandstof marktconform te maken, steeds uitgesteld. Conrad Issa, lid van het Platform Koersbeheersing, stelde onlangs dat de brandstofprijzen marktconform moeten worden om de druk op de valutamarkt te doen afnemen. Er is namelijk veel valuta nodig om de brandstof te kunnen subsidiëren. In oktober zou de marktconforme prijs rond de SRD 30 zijn per liter, in november zou die al rond de SRD 37 per liter moeten zijn, inclusief governmenttake. ‘’Dus hoe langer je de maatregel uitstelt, hoe moeilijker het wordt om deze harde maatregel te gaan uitvoeren’’, zegt Issa.

Dieselsmokkel

Er is een groot verschil tussen de marktconforme prijs en de huidige prijs die gesubsidieerd wordt. Het gevolg hiervan is dat een enorme smokkel in de hand wordt gewerkt.  “Doordat de regering steeds zegt dat zij de prijs van diesel zal aanpassen, maar steeds terugkomt op haar besluit, wordt het verschil tussen de dieselprijs in onze buurlanden steeds groter, waardoor de smokkel ook verder toeneemt. Deze vorm van besluiteloosheid kost de staat miljoenen die anders geïnvesteerd kunnen worden. Als de brandstofprijs marktconform wordt, zullen de oliemaatschappijen op maandbasis miljoenen dollars minder hoeven te kopen”, aldus een betrouwbare bron.

Volgens de waarnemend minister van Financiën en Planning, Albert Ramdin, betaalt de Staat Suriname ruim SRD 350 miljoen per maand aan brandstofsubsidie. Dit legt een enorme druk op de overheidsfinanciën. “Het bedrag van SRD 350 miljoen per maand is alleen voor de verkoop van diesel bij de pomp, want de prijs van 1 liter ligt een aantal maanden rond de SRD 19.87, terwijl die al lang boven SRD 30 zou moeten zijn. Dat wil zeggen dat de staat ruim SRD 14 subsidieert per liter en dit bedrag wordt naar verluidt, voorgeschoten door de oliemaatschappijen. Hierdoor wordt er elke maand een enorme olierekening betaald door de staat, gezien dit bedrag wordt voorgeschoten. Gezien de wisselkoers al rond de SRD 32 ligt, zal de olierekening van de staat eind december kunnen oplopen naar SRD 700 miljoen, indien er geen actie wordt ondernomen door de regering”, aldus onze bron.

Rantsoeneren

Al geruime tijd hebben oliemaatschappijen duidelijk gemaakt, dat zij niet meer onder de kostprijs producten kunnen verkopen. De West verneemt uit zeer betrouwbare bronnen, dat de oliemaatschappijen sinds enkele weken zijn gestart met het rantsoeneren van diesel, hetgeen zij schriftelijk kenbaar hebben gemaakt aan de regering. “Er is nu duidelijk gesteld, dat er maar één boot per week zal binnenkomen en hiermee wachten de oliemaatschappijen af wat voor actie de regering zal ondernemen”, aldus een bron binnen de regering. De redactie verneemt dat de gesprekken tussen de regering en de oliemaatschappijen moeizaam verlopen, want er was reeds toegezegd dat de prijs van diesel in de maand november, marktconform zou worden. De regering heeft naar wij vernemen, de oliemaatschappijen inmiddels meegedeeld, niet bereid te zijn in de maand december de prijs van diesel marktconform te maken. Hierdoor zal er een nog hogere druk ontstaan op de wisselkoers.

Internationaal

De gemiddelde prijs van de diesel in de wereld ligt momenteel rond de USD 1.36 per liter, maar er zijn grote verschillen tussen de landen. De rijkere landen eisen er hogere prijzen voor, terwijl in de armere landen en in de landen die olie produceren en exporteren, de prijzen van diesel aanzienlijk lager zijn. Een uitzondering zijn de Verenigde Staten, waar de prijzen van diesel toch laag zijn. De verschillen in de dieselprijzen in de verschillende landen kunnen als gevolg van de verschillende belastingen en de subsidies voor diesel worden beschouwd. Alle landen kopen olie op de internationale markten tegen dezelfde prijzen, maar hebben verschillende belastingen. Daarom verschilt de verkoopprijs van diesel in de kleinhandel.

 

More
articles