Guyana benoemt sterk team in grenszaak bij Internationaal Gerechtshof tegen Venezuela

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Guyana, heeft een team van zestien personen benoemd voor aanstaande hoorzittingen in de grenszaak met Venezuela, die zullen worden gehouden op de zetel van het hoofdkantoor van het Internationaal Gerechtshof (ICJ), in het Vredespaleis in Den Haag, Nederland. De zaak met betrekking tot de arbitrale uitspraak van 3 oktober 1899 (Guyana v. Venezuela), zal de voorlopige bezwaren onderzoeken die Venezuela naar aanleiding van de inzendingen van Guyana heeft gemaakt, van 17-22 november 2022.

Bezwaren

De hoorzittingen zullen gewijd zijn aan de voorlopige bezwaren die Venezuela in juni naar voren heeft gebracht als reactie op de indiening door Guyana van zijn memorial over de gegrondheid van de zaak. Overeenkomstig zijn reglement, had het Hof de bodemprocedure opgeschort tot na de behandeling van de voorlopige bezwaren van Venezuela. Voordien had Venezuela geen blijk gegeven van erkenning van de bevoegdheid van het Hof om de grenszaak te behandelen, en verklaarde het zelfs een regelrechte afwijzing toen het Hof oordeelde dat het bevoegd was.

Guyana had opgemerkt dat Venezuela zich door het maken van de bezwaren, officieel bij de procedure had gevoegd. “De bevolking van Guyana is eensgezind gebleven in de zoektocht om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Guyana te behouden”, aldus het ministerie van Guyana.

Guyana’s delegatie is als volgt samengesteld:

Mohabir Anil Nandlall, S.C., MP, procureur-generaal en minister van Juridische Zaken.

Gail Teixeira, parlementslid, minister van Parlementaire Zaken en Bestuur.

Carl Greenidge, agent van Guyana in de zaak betref-fende de scheidsrechterlijke uitspraak van 3 oktober 1899.

Ambassadeur Elisabeth Harper, co-agent en permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking.

Donnette Streete, directeur van de Afdeling Grenzen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken & Internationale Samenwerking; en Ambassadeur Ronald Austin, adviseur van de leider van de oppositie over grensaangelegenheden.

Guyana wordt in de zaak voor het Hof vertegenwoordigd door:

Sir Shridath Ramphal, OE, OCC, KC, medeagent en raadsman.

Paul S. Reichler, advocaat, Foley Hoag LLP, lid van de balie van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten en het District of Columbia.

Alain Pellet, emeritus hoogleraar aan de universiteit van Parijs Nanterre, voormalig voorzitter van de commissie internationaal recht, lid van het Institut de droit international.

Professor Philippe Sands KC, hoogleraar internationaal recht aan University College London, 11 King’s Bench Walk, Londen.

Payam Akhavan, LLM, SJD (Harvard University), professor of International Law, Senior Fellow, Massey College, University, of Toronto, member of the Bar of New York and the Law Society of Ontario, member of the Permanent Court of Arbitration.

Professor Pierre d’Argent, gewoon professor, Université Catholique de Louvain, lid van het Institut de Droit International, Foley Hoag LLP, lid van de Balie van Brussel.

Christina L. Beharry, Foley Hoag LLP, lid van de balies van het District of Columbia, de staat New York, Engeland en Wales, en de Law Society of Ontario.

Edward Craven, advocaat, Matrix Chambers, Londen.

Juan Pablo Hugues Arthur, Foley Hoag LLP, lid van de balie van de staat New York.

Isabella F. Uria, advocaat, Foley Hoag LLP, lid van de balie van het District of Columbia.

More
articles