Wisselkoers stijgt dagelijks met minimaal 10 cent

De Centrale Bank van Suriname (CBvS heeft reeds in een recente publicatie geconcludeerd, dat de reden van deze divergerende wisselkoersontwikkeling ligt aan de bereidheid en de verantwoordelijke opstelling van partijen op de valutamarkt, om in de girale sfeer de vreemde valuta voor basisgoederen, zoals brandstof, medicijnen, meel e.d. tegen de lager genoteerde marktkoersen, te verkopen. Het gevolg hiervan is dat het contante segment van de valutamarkt, nog niet is overgestapt op een gemeenschappelijke gedragslijn, waardoor er nog een verschil ontstaat in de girale en contante wisselkoersnoteringen. De moederbank verwacht met de ondersteuning van de lokale banken, de wisselkantoren en de overheid, op termijn de rust op de valutamarkt te doen wederkeren en de convergentie van de girale en de contante wisselkoersen te bewerkstelligen. Een reeks economen hebben getracht adviezen te doen uitbrengen aan de hand van uitgebreide analyses over welke maatregelen nodig zijn voor een stabiele wisselkoers.

Tot op heden merken we dagelijks bij de cambio’s dat de wisselkoers met een paar cent stijgt en wel liefst tussen de vijf en 10 cent. Vandaag was de CBvS koers voor de USD 50 cent lager dan bij de wisselkantoren.  De redactie van De West verneemt, dat de regering gisteren heeft vergaderd omtrent de wisselkoers en de ontwikkelingen op de markt; verschillende actoren hebben tijdens deze bijeenkomst duidelijk kenbaar gemaakt, dat de CBvS niet optimaal ingrijpt en zelfs niet de nodige maatregelen treft om het speculeren onder controle te krijgen. Afgelopen maandag zat de koers nog rond de 30.10 en vanmorgen op 30.70 voor de USD. Voorts vernemen wij, dat het bedrijfsleven het beleid van de CBvS rond de wisselkoers ernstig bekritiseert en de schuld met betrekking tot handhaving en het dagelijks opstuwen in de schoenen schuift van de geldtransactiekantoren die elke dag wel meer vragen voor de USD.

Vrije marktkoers

Onder het huidige zwevend wisselkoersregiem dat vanaf 7 juni 2021 van toepassing is in Suriname, worden de wisselkoersen van de Centrale Bank van Suriname genoteerd op basis van de dagelijkse gerealiseerde aan- en verkoop transactiekoersen van de banken en wisselkantoren die onder toezicht staan van de moederbank. Hierdoor heeft Suriname momenteel een vrije marktkoers en dus wordt de koers bepaald door het krachtenveld van vraag en aanbod. De markt heeft grote spelers die de koers kunnen stuwen. Deze spelers bestaan uit goudondernemers, wisselkantoren, importeurs, oliemaatschappijen enz. Dit soort bedrijven kopen dagelijks grote sommen geld op en moeten daarbij ook enorme bedragen omwisselen, waardoor het een negatief effect heeft op de wisselkoers. Zoals we weten, is daarom momenteel de vraag groter dan het aanbod.

“Exporteurs van goud en goederen zijn ingevolge A.B. no.226, gehouden om ten minste vijfendertig procent (35%) van al hun opbrengsten binnen vijf dagen na invoer van die opbrengsten, ten verkoop aan te bieden aan een Deviezenbank in Suriname die correspondentierelaties heeft met buitenlandse banken, tegen Surinaamse dollar, een en ander zoals bedoeld in artikel 20 en 21 van de Deviezenregeling 1947”, stelde de Centrale Bank van Suriname (CBvS), op 16 september jl. in een circulaire aan de deviezenbanken. Naar wij vernemen, was het de bedoeling dat deze retentieregeling met de importeurs een positief effect zou hebben op de vraag naar USD. Er was inderdaad op een bepaald moment een duidelijke daling geconstateerd op de markt en dat kwam, omdat de Centrale Bank door middel van deze retentieregeling heeft kunnen interveniëren op de valutamarkt, waardoor de wisselkoers daalde. Echter, uit betrouwbare bronnen heeft de redactie vernomen dat de retentieregeling maar even leek te werken en tot nu toe niet volledig van de grond kan komen om te voldoen aan de vraag op de valutamarkt.

More
articles