Landelijk 897 betting-kantoren en gokhuizen operationeel

Debie: ‘Gokken heeft behoorlijke invloed op huishoudbudget van gezinnen’

Radjendre Debie (VHP) heeft gisteren tijdens de behandeling van de wetten Kansspelen, Casinowet en Loterijwet in De Nationale Assemblee, zijn bevindingen gepresenteerd over het aantal betting-kantoren en gokhuizen dat operationeel is in ons land. Debie legde uit, dat het volk momenteel wordt blootgesteld aan betting-kantoren en gokhuizen. Volgens de parlementariër gaat Suriname momenteel gebukt onder een zeer ernstige financieel economische crisis, welke op zijn beurt een enorme weerslag heeft op de sociaal economische situatie van de samenleving.

Debie vindt dat kansspelen, in een periode waarbij het volk enorm veel aan koopkracht heeft moeten inleveren, vanwege het in uitvoering zijnde herstelprogramma en de overeenkomst met het IMF, een behoorlijke invloed heeft op het huishoudbudget van gezinnen. Velen vergokken momenteel het besteedbare inkomen aan gokken in de hoop dat het verdubbeld zal worden. ‘’ Gaan we in deze crisissituatie in het land nog handhaven, dat de onderste kant van de samenleving gedreven door een drang om het huishoud budget te verhogen, zich toelegt op kansspelen?‘’

Uit een recent ingesteld onderzoek van de parlementariër is gebleken, dat er landelijk 897 betting-kantoren en gokhuizen operationeel zijn. In Paramaribo alleen zijn er 424 gokhuizen operationeel. Op een bevolking van 500.000, is dit volgens Debie te veel.

‘’Verder ben ik te weten gekomen, dat er per gokhuis per dag, gemiddeld plus minus SRD 40.000,- omgaat. In het weekend kan dit bedrag veel hoger oplopen. Voor de verdere uitwerking zal uitgegaan worden van een dagopbrengst van SRD 25,000.- Op dagbasis betekent dit 897 maal SRD 25.000 SRD en dit komt neer op SRD 22,425,000.00 per dag. Op jaarbasis kom ik, 365 maal SRD 22,425,000. – op een bedrag SRD 8,185,125,000. – (8 miljard 185 miljoen en 125 duizend) dat landelijk wordt vergokt. Dit komt neer op een bedrag, met een inwonersaantal van 551,282 aan 8,185,125,000 / 550,000 = SRD 14,847.44 hoofd van de bevolking per jaar, dat er wordt vergokt.‘’ Deze bedragen worden uit zakken van burgers geklopt, terwijl dit volgens Debie anders besteed kan worden als burgers niet blootgesteld worden aan bettingkantoren en gokhuizen. Hij is van mening, dat het aantal gokhuizen momenteel te veel is. Er worden te veel alternatieven geboden.

Naar schatting van Debie wordt er landelijk op jaarbasis ruim SRD 8,185,125,000,-  vergokt. Dit is volgens de parlementariër een gevaarlijke situatie, omdat de praktijk aangeeft, dat er uit het aantal gokkers ongeveer 70% tot 80 % verliezers zijn. ‘’Hiermee heb ik willen aantonen, hoeveel negatieve invloed gokken heeft op het gezinsinkomen in een voor deze samenleving zeer moeilijke tijd. Hieruit blijkt dat dagelijks miljoenen en op jaarbasis miljarden aan het gezinsinkomen wordt ontrokken of wel vergokt. Terwijl het geld juist hard nodig is. Met de al zeer moeilijke situatie voor de gezinnen trekken deze gokhuizen een dubbele wissel op het gezinsinkomen‘’, vervolgde Debi zijn toespraak.

More
articles