‘Brunswijk heeft ontslagresolutie niet getekend’

De hoofinspecteurs Politie, Sergio Gentle en Raoul Hellings zijn recentelijk ontslagen. Op basis van een uitgebreid onderzoek van de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) is er een ontslagresolutie uitgebracht, waarin de gronden staan opgenomen voor het ontslag van Gentle en Hellings. Het gaat onder meer om onwettig verzuim in de periode van 18 juli tot en met 29 juli 2022. Op deze dagen hadden ze tijdens een protestactie dienstvoertuigen ingezet en hadden ze ook ten behoeve van werkzaamheden van de staat, de dienstvoertuigen getankt.

Gentle zei tijdens de acties van de Surinaamse Politiebond (SPB), dat niet president Chandrikapersad Santokhi, maar de vicepresident Ronnie Brunswijk, achter het ontslag van hen zit. Humphrey Dundas, woordvoerder van de vicepresident, verklaarde vervolgens tegenover het radioprogramma ABC-Aktueel, dat de vicepresident dit vanwege de media heeft vernomen. Dundas zei, dat hetgeen Gentle heeft gezegd niet op waarheid berust.  Volgens hem heeft de president de resolutie getekend, voordat hij het land verliet. “Ik moet vooropstellen, dat de vicepresident duidelijk heeft aangegeven, dat hij het jammer vindt, dat het zover is gekomen en wel met betrekking tot het ontslag van de inspecteurs”, aldus Dundas. Hij benadrukte, dat het niet de vicepresident is die de resolutie heeft getekend.“Het is de president die zulks doet. Daarom is er ook duidelijk aangegeven in het gesprek met de politiebond te wachten op de president om verder in contact te treden, betreffende het ontslag van Gentle en Hellings”, aldus Dundas.

Volgens Dundas hebben de president en de vicepresident duidelijke afspraken gemaakt over het bestuur, voor zijn vertrek. “Dus de vicepresident kan geen beslissingen zomaar nemen, tenzij er afspraken daaromtrent zijn gemaakt met de president.”

More
articles