Nieuwe covid-variant in Brazilië vastgesteld

BQ.1 afgeleid van Omicron

Het ministerie van Volksgezondheid in Brazilië heeft onlangs een nieuwe variant van het coronavirus vastgesteld, BQ.1 genaamd. “De variant werd al op 20 oktober gevonden in Amazonas, wat het vermoeden verhoogt dat het reeds in verschillende delen van het land circuleert.”

Daniel Soranz, gemeentesecretaris van Volksgezondheid van Rio de Janeiro, verklaarde dat een 35-jarige vrouw woonachtig in het noorden, besmet is geraakt met het coronavirus, maar geen ernstige symptomen vertoonde. Volgens Soranz was de vrouw gevaccineerd met vier covid-doses, waardoor de symptomen mild waren. Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, had de stad Rio de Janeiro van al de hoofdsteden het hoogste aantal besmettingsgevallen in de laatste epidemiologische week: 2202 mensen geraakten toen besmet.

Kenmerken van BQ.1

Volgens infectioloog Alberto Chebabo, voorzitter van de Braziliaanse Vereniging voor Infectieziekten, is BQ.1 afgeleid van de Omicron-variant.

“Het is dezelfde soort, die tegenwoordig in Europa circuleert en heeft geleid tot een toename van infecties in landen als Duitsland en Frankrijk.” Chebabo zei dat er geen veranderingen optreden met betrekking tot de symptomen, die voor de meeste patiënten hoofdpijn, hoesten, koorts, keelpijn, vermoeidheid, reuk- en smaakverlies opleveren. “BQ.1 heeft mutaties in het spike-eiwit, een eiwit op het oppervlak van Sars-CoV-2 waardoor het onze cellen kan binden en infecteren.” Chebabo haalde vervolgens aan, dat onder hen de R346T-mutatie, ook gevonden is in de BA.5-variant, die door studies wordt geassocieerd met significante immuun ontsnapping en zelfs antilichaamontduiking, veroorzaakt door natuurlijke infecties door andere Subvarianten van de Omicron. “Maar wat we in Europa zien, is dat zodra mensen de booster-injectie krijgen, het hun immuniteit tegen de infectie overwint, en het veroorzaakt geen ernstige gevallen.”

More
articles