Hok: ‘Regering moet NV oprichten’

De afgelopen twee weken is Suriname in beroering geraakt, nadat bekend werd dat Rosebel Goldmines  ons land gaat verlaten. Iedereen stond versteld en in het bijzonder het parlement. In De Nationale Assemblee, werden er is door wetgevers vragen gesteld, van zowel de coalitie als de oppositie, of de regering niet op de hoogte was van het vertrekt van RGM.

Jim Hok, oud-minister van Natuurlijke hulpbronnen, heeft in het radioprogramma De Week verklaard, dat in de periode 2010/2015 toen hij minister was, het ministerie goed contact had, met de goudmaatschappijen. Volgens Hok moet er waarschijnlijk al geruime tijd iets zijn geweest, en dat daarom het besluit voor de verkoop van Rosebel niet zomaar is genomen. “Wat ik wil zeggen, is dat de regering al veel langer signalen hiertoe moet hebben gehad”, aldus Hok.

Volgens Hok wist de president waarschijnlijk al langer dan twee jaar, dat het bij Rosebel Goldmines niet goed zat, en dat een mogelijke verkoop tot de mogelijkheden behoorde. Hok zei dat bedrijven als “Iamgold” zakelijk aangepakt moeten worden. Hok zei dat dit een gouden kans voor de regering betrof dit bedrijf over te nemen. “Ik denk dat we wel aan de regering moeten zeggen, met de Chinezen aan tafel te gaan zitten”, aldus Hok.

Dit zou niet alleen kunnen leiden tot meer economische activiteiten, productie en export. Maar tegelijkertijd zou dit een stabilisatie van de Surinaamse dollar, SRD, tot gevolg kunnen hebben.

Hij benadrukte dat de regering een Naamloze Vennootschap (NV), zou moeten oprichten, die zich kan bezighouden met het uitgeven van aandelen, of dat de regering zelf partijen zou kunnen aanwijzen, die een NV moeten oprichten, en die kunnen aandelen gaan verkopen.

More
articles