Het is nu drie jaar geleden dat de eerste ontdekking werd gedaan in Blok 58 bij Maka Central-1; met vijf ontdekkingen tot nu toe. In Guyana was ExxonMobil slechts twee jaar na de eerste ontdekking in Liza 1 naar FID verhuisd, en twee jaar daarna volgde de olieproductie op de voet, met de opstart in december 2019. Surinames strengere fiscale voorwaarden met betrekking tot zijn oliewinstdelingsovereenkomst – in vergelijking met zijn buren zoals Guyana – hebben bijgedragen aan deze onzekere vooruitzichten.
Dat wil niet zeggen dat wij onze olievoorraden als een junkie moeten verkopen.
De Surinaamse economie zit al geruime tijd in een vreselijke crisis, we kunnen zelfs stellen dat de regering wanhopig lijkt om de zware last van het volk te willen verlichten. Het verhaal van ‘zwart goud’ in offshore Suriname, lijkt voor de gewone man op een afgezaagd verhaal, maar voor de mensen die weten dat data en gegevens essentieel zijn, is het een kwestie van tijd. Suriname moet nog even geduld hebben, want niet zomaar had president Chandrikapersad Santokhi in juni 2021 gezegd, dat in 2022 er een FID werd verwacht, met als doel de eerste olie in 2025. Dit is nu misschien niet meer haalbaar en daarom hopen we dat in het eerste kwartaal van 2023, er een FID zal komen voor Suriname. Het laatste nieuws over de FID kwam van de Chief Executive van TotalEnergies, Patrick Pouyanne. In een Upstream Online-rapport van 6 oktober, schreef Pouyanne de vertragingen toe aan een “gebrek aan vertrouwen in het begrijpen van de tot nu toe ontdekte reservoirs, veroorzaakt door een mismatch tussen wat seismische gegevens laten zien en de resultaten van de afbakeningsputten’’.
“Met de vooruitgang van de olie- en gassector van zijn buurland Guyana, wacht Suriname met spanning op de FID, zodat het de vruchten kan gaan plukken van zijn offshore-koolwaterstofbronnen’’, zei Puoyanne. De algemeen directeur van TotalEnergies, Philippe Blanchard, had dit ook in juni bevestigd en vertelde dat het bedrijf wacht op de resultaten van de andere putten, toen hem werd gevraagd om een preciezere datum te geven. “We weten niet wat de toekomst zal zijn. We bevinden ons in de exploratie- en beoordelingsfase met enkele risicovolle putten. Dus we wachten af’, zei Blanchard. “In het verleden hebben we slecht nieuws gehad: twee slechte putten, terwijl we goede resultaten verwachtten. Dus het zou heel moeilijk zijn om dat nu te zeggen”, voegde hij eraan toe. Voor Suriname lijkt het een eeuwigheid, gezien de prijzen in de winkel, de stijgende brandstofprijzen en de toenemende inflatie, maar wij moeten nog even door deze zure appel heen bijten. Hopelijk zien wij binnenkort het veel beloofde licht in de tunnel, waarover de president steeds praat.